Hoppsi Deisi fikk nei fra kulturministeren

Kulturministeren Anniken Huitfeldt lot seg ikke sjarmere til å hjelpe «Drømmehagen»-forkjemperne.

MØTTES: «Drømmehagen»-helten Hoppsi Deisi og kulturministeren møttes i går. Foto: Lars Eivind Bones
MØTTES: «Drømmehagen»-helten Hoppsi Deisi og kulturministeren møttes i går. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

|||Den lille barne-TV-figuren Hoppsi Deisi møtte Huitfeldt da kulturministeren diskuterte «Drømmehagen»
-bråket i NRKs kulturnytt i går.

Frøken Deisi er en av flere helter i den populære serien som nå er fjernet fra den sedvanlige 17.30-plassen i sendeskjemaet til NRK Super.  Til store protester.

Som Dagbladet har skrevet tar Frp saken til Stortinget. Kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen krever svar fra Huitfeldt i spørretimen neste onsdag.

- NRK svikter de minste barna. De bør innse at de har gjort en feil, sier Thomsen.

Ingen hjelp å fåKulturministeren svarer Thomsen allerede nå. Hun ønsker debatten velkommen, men hun nekter å instruere NRK.
 
- Reell pressefrihet forutsetter at man verner om redaksjonell integritet og selvstendighet. Etter kringkastingsloven § 6-3 er det kringkastingssjefen som «har ansvaret for den løpende programvirksomheten». Det vil være i strid med kringkastingsloven dersom jeg skulle overprøve kringkastingssjefen om NRKs løpende programvirksomhet, sier Huitfeldt.

Thomsen er ikke fornøyd med kulturministerens svar.
- Det er klart at hun ikke skal detaljstyre NRK, men hun kan likevel mene noe om saken. Hennes mening kan påvirke utfallet, påpeker han.

NRK står fastHuitfeldt kommer imidlertid ikke til å mene noe som helst om NRKs programtilbud offentlig.

- Å mene noe, er det samme som å instruere når man er kulturminister. Jeg prøver aldri å påvirke NRKs planer, men privat mener jeg mye hver eneste dag.

Thomsen mener dette er en relevant sak for Stortinget fordi de folkevalgte skal fungere som ombudsmenn for befolkningen.
- Her er det nesten 22 000 lisensbetalere som ber om å få programmet tilbake. Det er arrogant av NRK å ikke høre på dem.

Saken har engasjert stort, og Facebook-gruppen «Gi oss Drømmehagen tilbake» har i skrivende stund passert 21 000 medlemmer.

Tar noe hensyn- Vi har ingen planer om flytte «Drømmehagen» tilbake til 17.30. Vi må sørge for varisjon. Det nye programmet er beregnet for samme målgruppe, det vil si for to- til fireåringer, og jeg er sikker på at den nye serien vil bli like populær som «Drømmehagen» har vært, sier NRK Super-redaktør Nils Stokke.

Stokke vil imidlertid ta hensyn til klager fra foreldre som mener at det nye programmet, «Fantorangen» har for høyt tempo for denne tiden av døgnet.

- Vi kommer til å bytte ut noe for å få tempoet i sendingen ned. Dette er viktigere enn vi først trodde, sier han.