Hør en bok på turen

Nå kan du finne lydbøker perfekt tilpasset bilturen i sommer. Men bibliotekene er nesten tomme.

- Lydbøker er topp underholdning i bilen, skrev Olav Hongset i et innlegg i Dagbladet.no. Nettbokhandelen mao.no tok påstanden på alvor, og har nå funnet fram til lydbøker som passer for nesten tusen forskjellige reiseruter i Norge.

Du plotter inn hvor du reiser fra og til, og får minst åtte titler å velge mellom. Skal du fra Trondheim til Hamar, passer blant annet Agatha Christies «4.50 fra Paddington» eller «Gjengangere». Også barnebøkene om Svein og Rotta og «Muffe tar saken» av Arne Garvang foreslås. Kjører du fra Oslo til Stavanger får du foreslått «Parfymen» av Patrick Süskind, som varer i over ni timer.

Og det er tydeligvis ingen tom påstand at lydbøker er god underholdning. Særlig i sommerferien opplever både biblioteker, bokhandlere og og Lydbokforlaget ekstra stor pågang.

- Pågangen er voldsom! Nå er det bare gamle ting som står igjen i hylla, forteller Anne Kari Holm ved ved Deichmanske Biblioteks barne- og ungdomsavdeling. Det samme er tilfelle ved andre biblioteker Dagbladet.no har vært i kontakt med.

«Dickie»-renessanse

Norlis bokhandel opplever bortimot doblet salg av lydbøker. Og nesten alt er like populært. - Vi har et bredt spekter av bøker, og salget har gått betydelig opp, forteller Poul Sander Olsen ved skjønnlitterær avdeling. Han mener det også hjelper at lydbøkene også er å få på cd framfor kassett.

Særlig innspillingsseriene av NRK Radioteatrets «Dickie Dick Dickens» er populære, forteller Sander Olsen. Herborg Hongeset, forlagssjef i Lydbokforlaget, sier at de tre seriene om hørespillhelten har solgt i omtrent 16 000 eksemplarer. Den første serien kom i 1997 og selger stadig godt.

- Selv om det er ganske gamle greier, ser det også ut til å slå an blant de unge, forteller hun til Dagbladet.no.

Det er de samme bøkene som selger godt i papirformat, som oppnår pene salgstall som lydbøker. Av sommerfavoritter har publikum valgt seg «High Fidelity» lest av Mads Ousdal samt «Hunden fra Baskerville». Roald Dahls «Giraffen og Pelly», sunget og lest av Harald Heide-Steen, er svært populær for hele familien.

Personlig anbefaler Hongeset «Parfymen» av Patrick Süskind, lest av Thoralf Maurstad. - Dette er en av de bedre bøkene vi har, både litterært sett og selve innlesingen.

Hvilke lydbøker vil du anbefale for reisen? Lurer du på om noen av favorittbøkene dine er lest inn på lybok? Send inn tips og spørsmål!

TÅLMODIGHETSPRØVE: Med lydbøker kan bilturen bli en koselig og spennende opplevelse, uten for mange spørsmål av typen «Hvor langt er det igjen?»
QUALITY NEVER GOES OUT OF STYLE: De gamle heltene fra «Dickie Dick Dickens» opplever en renessanse på lydbok. Fra venstre Frank «Dickie» Robert, instruktør Paul Skoe og Jack «Jim Cooper» Fjeldstad. Alle foto: SCANPIX