Hør godt etter når nobelprisvinneren leses opp, så får du kanskje en god latter

Omstridt svenske skapte munter Nobelpris-tradisjon.

UROSTIFTER: Gert Fylking (69) var mannen som innført utropet «äntligen» i forbindelse med kunngjøringen av Nobelprisen i litteratur i Stockholm. Man vet aldri om han dukker opp, eller om andre viderefører tradisjonen. Foto: Wikipedia
UROSTIFTER: Gert Fylking (69) var mannen som innført utropet «äntligen» i forbindelse med kunngjøringen av Nobelprisen i litteratur i Stockholm. Man vet aldri om han dukker opp, eller om andre viderefører tradisjonen. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Så er det tid for Nobelprisutdeling igjen. De av oss med sans for humor håper stadig på å høre ropet «äntligen», altså «endelig», etter at vinneren er kunngjort, uansett hvem det blir.

Dette utropet kom første gang i 2000, etter at den Paris-bosatte kineseren Gao Xingjian, en av de minst minneverdige utdelinger i nyere tid, fikk prisen.

  Ironisk hilsen Deretter fortsatte det i åra som fulgte. Til å begynne med visste verken Svenska Akademins såkalt «ständiga sekreterare», den lett pompøse Horace Engdahl, eller noen andre hvem som kom med dette muntre tilsvaret, som naturligvis vakte latter. Det var ment som en ironi, rettet mot det faktum at man ofte ga prisen til forfattere ingen hadde hørt om.

Dette rungende «Äntligen!» kom såpass kontant og tett på selve bekjentgjøringen av vinnernavnet at det var umulig å klippe det bort. Det gikk dermed verden rundt, selv om de færreste språkområder fikk med seg poenget.

For de fleste av oss var dette avbrekket i en ellers svært høytidelig seremoni befriende og muntert. Men ikke for Horace Engdahl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer