<strong>UROSTIFTER:</strong> Gert Fylking (69) var mannen som innført utropet «äntligen» i forbindelse med kunngjøringen av Nobelprisen i litteratur i Stockholm. Man vet aldri om han dukker opp, eller om andre viderefører tradisjonen. Foto: Wikipedia
UROSTIFTER: Gert Fylking (69) var mannen som innført utropet «äntligen» i forbindelse med kunngjøringen av Nobelprisen i litteratur i Stockholm. Man vet aldri om han dukker opp, eller om andre viderefører tradisjonen. Foto: Wikipedia Vis mer

Hør godt etter når nobelprisvinneren leses opp, så får du kanskje en god latter

Omstridt svenske skapte munter Nobelpris-tradisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Så er det tid for Nobelprisutdeling igjen. De av oss med sans for humor håper stadig på å høre ropet «äntligen», altså «endelig», etter at vinneren er kunngjort, uansett hvem det blir.

Dette utropet kom første gang i 2000, etter at den Paris-bosatte kineseren Gao Xingjian, en av de minst minneverdige utdelinger i nyere tid, fikk prisen.

 
Ironisk hilsen
Deretter fortsatte det i åra som fulgte. Til å begynne med visste verken Svenska Akademins såkalt «ständiga sekreterare», den lett pompøse Horace Engdahl, eller noen andre hvem som kom med dette muntre tilsvaret, som naturligvis vakte latter. Det var ment som en ironi, rettet mot det faktum at man ofte ga prisen til forfattere ingen hadde hørt om.

Dette rungende «Äntligen!» kom såpass kontant og tett på selve bekjentgjøringen av vinnernavnet at det var umulig å klippe det bort. Det gikk dermed verden rundt, selv om de færreste språkområder fikk med seg poenget.

For de fleste av oss var dette avbrekket i en ellers svært høytidelig seremoni befriende og muntert. Men ikke for Horace Engdahl.

Kledte seg naken
Nobel-sjefen ble såpass irritert over dette fenomenet at han undersøkte og fant ut hvem som var synderen. Han het Gert Fylking, kjent svensk radioreporter, skuespiller, filmregissør og politiker. Han har gjentatte ganger vakt kontroverser.

Han er en venn av Robert Aschberg og kledte seg naken i ett av hans trash-TV-programmer. Han kom også i trøbbel for sine sterke uttalelser om serbere i radioprogrammet «Gerts verden» i 2012.

Ikke velkommen
Men om han har vært kjent i Sverige, ble han ikke internasjonalt berømt - riktignok anonymt - før påfunnet med «äntligen». Horace Engdahl, en sprenglærd akademiker med begrenset sans for humor og dyp forakt for kulturjournalister, tok kontakt med Fylking. Før utdelingen i 2002, da prisen gikk til ungareren Imre Kertész, ringte Engdahl og gjorde det klart at Fylking ikke var velkommen.

Fylking dukket opp likevel, denne gangen i forkledning. Da Kertész fikk sitt navn opplest, ble også det møtt med et muntert «Äntligen!». Engdahl valgte da å be Fylking ut til lunsj. Over en brokollipai skal de visstnok ha blitt enige om at Fylking skulle legge ned virksomheten.

Året etter, da J.M. Coetzee fikk prisen, ble det likevel ropt «äntligen», denne gangen av en annen reporter.

Fikk bok i gave
Siden har utropet - eller forventningen om det - blitt nesten som en del av ritualet, enten det kom fra Fylking eller andre tilstedeværende. Hans geriljavirksomhet har fått mange tilhengere, og lytter du nøye klokka litt over ett, kan det godt hende du hører et aldri så lite «äntligen».

Engdahl er etter hvert blitt avløst av Peter Englund, som jeg innbiller meg har litt mer sans for humor. Svenska Akademin har i hvert fall sluttet å forsøke å stoppe munnen på folk, med eller uten brokkolipai.

Før han sluttet, skal også Engdahl ha myknet litt til. På 60 års dagen sin fikk Fylking en gave fra Svenska Akademin, med en signert hilsen: «Til Gert som givit vingar åt ett av svenska språkets mest oanseliga ord». Undertegnet selveste Horace Engdahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer