Hør, hun snakker

Historisk dag foran skjermen i går. For første gang hørte de fleste av oss kronprinsens kjæreste, Mette-Marit Tjessem Høiby, si noe.

Det skjedde på tur i Frognerparken og til NRK Dagsrevyens mikrofon og kamera. Med blød sørlandsdialekt ba den unge og vakre kvinnen om litt respekt og ro rundt forholdet, og sjarmerte med sine få ord nok flere enn undertegnede.

Romeo og Julie

Det er ikke fritt for at jeg de siste dagene i forbindelse med kronprins Haakon og Mette-Marit har tenkt litt på Romeo og Julie, Shakespeares unge elskende som ikke fikk ha sin kjærlighet i fred for aggressive omgivelser. Men som man vet, det er Romeo og Julie som vinner folks sympati i Shakespeares stykke, ikke familiene Montague og Capulet som prøver å ødelegge forholdet. Uten å trekke sammenlikningen for langt, er det vel også det som er i ferd med å skje i Haakon og Mette-Marits tilfelle. Med to spaserturer i Oslos parker har de demonstrert sin kjærlighet for all verden, og på den måten banet seg vei inn i det norske folks hjerter.

Mens NRK TV stadig får flere av de kommersielle TV-kanalenes populistiske trekk, ser vi nå tydelig at Kåre Valebrokks oppstrammere i TV2 begynner å gi effekt. Er det kanskje TV2 allmennkringkasterlisensen bør gå til i årene som kommer?

Mer saklig

Debattprogrammet «Holmgang» i TV2 er i hvert fall blitt mer saklig og informativt i høst. Oddvar Stenstrøm har nå ledet to gode programmer på rappen.

I går var Midtøsten temaet, etter at partene der ble enige om å stanse krigshandlingene under toppmøtet i Sharm el-Sheikh. Stenstrøm hadde invitert blant andre utenriksminister Thorbjørn Jagland, NUPI-forsker Marianne Heiberg, Leif Røssaak fra Israels ambassade, PLOs mann i Norge, samt Einar Steensnæs fra KrF og Kåre Willoch i studio. At Midtøsten konflikten kan bli følelsesladet selv her hjemme, viste spesielt de to sistnevnte da Steensnæs irettesatte Willoch for et ensidig syn på konflikten, og Willoch reagerte med å bli snurt resten av kvelden. Å tro at fornuften alltid kontrollerer følelsene, er feil både i Norge og andre steder.

Men det ble en interessant og lærerik debatt i Stenstrøms selskap. Hold fram slik, TV2, og det blir NRK som må søke konsesjon.