Hør Knausgård lese fra «Min Kamp. Sjette bok»

Få en smakebit av Knausgård siste bok, som ennå ikke er ferdig. Boka kommer i salg neste år.

||| I går var det duket for fest på Litteraturhuset i Oslo. Anledningen var Forlaget Oktober sine førti år, og rødvinseimen lå som et lokk over Wergeland-salen.

Forfatter Edvard Hoem var førstemann på talerstolen, og han fortalte med et lurt smil om munnen hvorfor han valgte å knytte seg til nettopp Oktober.

- Det var utelukkende økonomiske grunner til at jeg gikk over til Oktober, sa Hoem.

Han skal visstnok ha hatt et skattekrav på 120 000 kroner han ikke var i stand til å håndtere - noe forlagssjef Geir Berdahl gladlig tilbød seg å ta hånd om.

ØKONOMISKE GRUNNER:  Edvard Hoem kom til Oktober for 30 år siden. Han sa ja fordi han var i økonomisk krise og trengte penger påsto han i går. Foto: Scanpix
ØKONOMISKE GRUNNER: Edvard Hoem kom til Oktober for 30 år siden. Han sa ja fordi han var i økonomisk krise og trengte penger påsto han i går. Foto: Scanpix Vis mer

Videre fortalte Hoem om sine og Dag Solstads eskapader for flere tiår siden, og latteren satt løst i salen.

Knausgård leser fra uferdig bok Oktober har gått fra å være et lite forlag som helst ville gi ut revolusjonær litteratur, til å tangere konkursens rand, før det kjøpt av Aschehoug. Siden da har det vokst seg stort, og i dag holder Oktober noen av landets mest suksessrike forfattere.

Den største av alle, er superstjerna Karl Ove Knausgård. Han var til stede sammen med Per Petterson, Linn Ullmann og Hanne Ørstavik i går.

Knausgård leste fra den ennå uferdige boka «Min kamp. Sjette bok». Boka skulle egentlig være ferdig i høst, men er blitt utsatt flere ganger på grunn av alt oppstyret rundt forfattern.

Ved å lese fra boka i går, avslørte Knausgård at han er i gang med skrivingen, og at han blant annet skriver om en ferietur til Kanariøyene i 2007.

HYLLET: Forlagssjef Geir Berdahl ble i går hyllet på jubileumsfesten til Oktober. Mange gir han all ære for forlagets store suksess. Foto: Scanpix
HYLLET: Forlagssjef Geir Berdahl ble i går hyllet på jubileumsfesten til Oktober. Mange gir han all ære for forlagets store suksess. Foto: Scanpix Vis mer

I følge markedssjef i Forlaget Oktober, Elisabeth Steen, kan boka ventes i buktikkhyllene i månedsskiftet januar-februar neste år.

• Hør Knausgårds opplesning over

Skulle vært 12 bøker
«Min Kamp. Sjette bok» er den siste av seks bøker i «Min kamp»-serien. Da forfatteren kom til Oktober, var planen dobbel så mange.

- Vet du hva? Vi gir ut tolv bøker. Ei bok hver måned i ett år, så kan leserne abonnere på dem, sa Knausgård i går om forlagets respons da han presenterte sin ide.

- For en forfatter er jo det drømmen. Alle forfattere vil ha et forlag som får til slike ting. Også ble det seks bøker, og det ville ikke blitt seks bøker uten Oktober, sa Knausgård videre om «Min kamp»-utgivelsen.

Ferietur på Kanariøyene Ikledd svart bukse, svart t-skjorte, svarte sko og svart skinnjakke, snakket og leste Knausgård til de oppmøtte i Litteraturhuset i snaue elleve minutter i går kveld.
Utdraget fra boka hadde Knausgård med seg på noen løse A4-ark, og innholdet skildrer en tur til Kanariøyene i 2007.

Forfatteren vaiet lett fra side til side da han leste, og tittet beskjedent opp en gang imellom. Publikum satt musestille, og alt fokus var rettet mot den svartkledde mannen på scenen.

Øverst i denne saken kan du høre Knausgårds opplesning. Lydopptaket er gjengitt med tillatelse fra Forlaget Oktober.