Eurovision 2019:

Hør likheten: Kan skape problemer for Norge

Flere påpeker likheter mellom Norges Eurovision-bidrag og Finlands låt fra 2018.

HØR LIKHETEN: Flere påpeker likheter mellom Norges Eurovision-bidrag og Finlands låt fra 2018. Det kan gi dem problemer i Tel Aviv. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

TEL AVIV/OSLO: Det er hett både på utsida og innsida av Expo Tel Aviv når Eurovision-finalene avholdes denne uka. Sola steker og flammer sprutes fra scenen.

Norge skal, bokstavelig talt, i ilden under torsdagens semifinale. På tross av at KEiiNOs låt ligger godt an på oddsen, kan én urovekkende detalj skape problemer for den norske trioen.

Flere har nemlig påpekt en klar likhet mellom den norske «Spirit in the sky», og Finlands bidrag fra 2018, «Monsters».

Hør likheten selv, i videoen øverst i saken.

RITUALE: Like før KEiiNO står på scenen under årets semifinale av Eurovision forbereder de seg med sitt faste rituale. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mistet poeng

Denne likheten skapte problemer for KEiiNO under den norske finalen i Spektrum i mars. På tross av at trioen var storfavoritter i forkant, fikk de urovekkende få poeng fra den internasjonale juryen. Kun Israel ga låten full pott den gangen. Årsaken skal, ifølge NRK, være likheten med våre naboers bidrag fra i fjor.

Det er spesielt refrenget i de to låtene som har slående likheter.

Da Dagbladet spilte av de to refrengene til tilfeldige israelere i Tel Aviv, bemerket samtlige at låtene liknet på hverandre.

– Det er fine låter begge to, men de er helt like, sa blant annet én.

Betssons MGP-ekspert Per Sundnes sier i en uttalelse på bettingselskapets sider at KEiiNO ikke bør føle seg for trygge i kveldens semifinale.

– Jeg er redd Norge blir utslått i dag, sier Sundnes, og begrunner det slik:

– Under den nasjonale finalen var det jo først og fremst det norske folket som stemte KEiiNO videre. Fagjuryen fra de andre landene var ikke begeistret for «Spirit in the sky». Jeg har hørt at flere juryer ga trekk fordi de mente sangen var for lik Finland sitt bidrag i fjor. I Eurovision er det alltid plagiatbeskyldninger, så det er ikke noe nytt, men hvis fagjuryene også i dag gir Norge trekk kan det bli veldig skummelt for KEiiNO. Om det vil skje vet bare fagjuryene selv, men det gjør meg bekymret.

GENERALPRØVE: KEiiNO skal i ilden under torsdagens semifinale, med helt nye kostymer. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun
GENERALPRØVE: KEiiNO skal i ilden under torsdagens semifinale, med helt nye kostymer. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun Vis mer

Ny jury i Tel Aviv

Når KEiiNO nå skal kjempe om en plass i lørdagens store finale, er det nok en gang en internasjonal jury som skal bedømme låten. De vil stå for halvparten av vektingen, og den andre halvparten bestemmes av tv-seere.

MGP-general Stig Karlsen er likevel ikke bekymret for at problemene i Spektrum skal gjenta seg i semifinalen i Tel Aviv.

– Denne låten har fått sitt eget liv. Det har blitt en hitlåt hjemme i Norge. Juryen følger selvfølgelig nøye med, men dette har ikke vært et tema siden Oslo Spektrum. Så vi tror at folk har slått seg til ro med at denne låten er et eget, flott produkt, med noen minimale likheter med en annen låt, sier Karlsen til Dagbladet.

Har snakket med Finland

Da Dagbladet snakket med Fred Buljo i KEiiNO like før gruppen reiste til Tel Aviv, avslørte artisten at de snakket med kvinnen bak fjorårets finske bidrag, Linnea Deb.

– Hun bekrefter også at du ikke kan skrive poplåter i dag, uten at de likner på hverandre.

– Så hun kommer ikke til å saksøke dere med det første?

– Linnea Deb kommer definitivt ikke til å saksøke oss. Det er snakk om et par toner som er litt like. Det er helt umulig at sanger ikke skal likne på hverandre. Hvis vi skal tilbake i historiebøkene, så kan vi sikkert se at Finlands låt også kan likne på andre låter, sier Buljo.

Tror oddsen tar feil

På nettstedet Eurovisionworlds samling av odds, ligger Norge an til å ta en 15. plass under lørdagens finale. Låtskriver og KEiiNO-medlem Tom Hugo tror likevel at statistikken glemmer én viktig ting.

– Det er noen tallknusere som sier det at låter som har noe folkemusikk, eller noe som treffer folkedypet, de pleier ikke å komme så høyt på bettinglistene. Det er kanskje noen musikksynsere som velger å fokusere på andre ting. Så ifølge de tallknuserne, så vil vi gjøre det mye bedre enn en 15. plass, sier Tom Hugo til et samlet norsk pressekorps i Tel Aviv.

Nettstedet Dance Direct har regnet ut at Norge vil havne på en sjuende plass. Ved hjelp av en algoritmestyrt modell har de analysert seg fram til hvilke faktorer som normalt ligger til grunn for å vinne Eurovision, skriver Aftenposten.

– Den norske utfordringen

Morten Thomassen er president i den norske MGP-klubben, og er på plass i Tel Aviv, klar til å heie fram det norske bidraget. Han medgår at det finnes en «bitte liten likhet» mellom årets norske bidrag og det finske fra i fjor, men mener det ellers er to helt forskjellige låter.

– Jeg tror at den norske utfordringen er både at den er litt lik den finske, og at «Spirit in the sky» kanskje er det mest typiske Eurovision-bidraget, sier han til Dagbladet, og forklarer:

– Låten er alle de tingene man forbinder med Eurovision – uptempo, dansbar og litt etnisk – og kanskje ikke så vanlig mainstream radiopop. Hvis de er på utkikk etter noe originalt og nyskapende, er det kanskje ikke den norske låten.

Mens selve semifinalen går av stabelen torsdag kveld, har juryfinalen allerede vært. Thomassen var til stede da KEiiNO leverte sitt bidrag, og er svært fornøyd med det han så.

– Det var ekstremt bra. Det var den beste opptredenen de har hatt så langt. KEiiNO er et band som fungerer best på scenen, og i går var de strålende. De kan ikke trekke dem på at de ikke har gjort det bra på scenen, i hvert fall.

Norge er nummer 15 ut i torsdagens semifinale. Få reaksjoner direkte fra Tel Aviv på Dagbladet TV.