DEBATT

Y-blokka

Hør oss, kjære politikere, det er ingen skam å snu

Det krever enorme ressurser å både rive Y-blokka, og bygge nytt. Det er ikke grønt, og det er ikke bærekraftig!

MINNESMERKE:Y-blokka r mer enn et bygg. Det er et minnesmerke, skriver innsenderen. Foto fra en aksjon foran blokka den 28. april: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MINNESMERKE:Y-blokka r mer enn et bygg. Det er et minnesmerke, skriver innsenderen. Foto fra en aksjon foran blokka den 28. april: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Julianne Sørflaten Grovehagen
Julianne Sørflaten Grovehagen Vis mer

Vi kan fortsatt bevare Y-blokka. Det er mange gode grunner til å bevare denne friske og unike blokken som er full av både kunst og historie, og bygd for å vare i 2000 år. Det er likevel to argumenter som stikker seg ut, og er viktigst for meg. Det første og viktigste argumentet er: at vi ikke kan rive et bygg som overlevde et terrorangrep.

Jeg er en av dem som mistet noen under terrorangrepet 22. juli 2011. For meg er Y-blokka mer enn bare et bygg, Y-blokka er også et minnested. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har maktet å kjempe så kraftig for Y-blokka, slik som andre har gjort, nettopp fordi det virkelig føles som å rive opp i gamle sår. Jeg tror ikke jeg er alene i å føle det slik.

Første gangen jeg hørte at regjeringen Solberg hadde tenkt å rive Y-blokka lo jeg, fordi jeg trodde det var en spøk. Visste de ikke hvilken betydning denne blokka hadde? For meg er det slik at når jeg ser på dekorasjonen «Fiskerne» får jeg håp. Tenk! At noe så vakkert klarte å overleve et bombeangrep! Y-blokka fikk bare noen ytre skader; Y-blokka overlevde.

Jeg pleide ofte å være i dette området sammen med min venninne som jeg mistet 22. juli. I ettertid har Y-blokka blitt mer enn bare et bygg for meg, det er også et minnested.

Flere enn meg er enig i at Y-blokka er mer enn bare et bygg. I slutten av februar skrev skuespiller og aksjonist for Y-blokka Iselin Shumba at «Y-blokka er et monument over mer demokrati, mer fellesskap».

Jeg er enig, det er dette håpet Y-blokka gir, siden den klarte å overleve nettopp dette terrorangrepet. Når jeg tenker på Y, tenker jeg også på rosehavet, kjærligheten og på folket som sto sammen. Vi trenger ikke bygge noe nytt, vi kan rett og slett bevare det som vi allerede har.

Det tar meg videre til det andre argumentet: nemlig at det ikke er bærekraftig å rive ned noe som kan bevares. Med tanke på at Y-blokka har en teknisk frisk betongkonstruksjon, og allerede er unik og vakker, og som jeg skrev innledningsvis er blokka bygget for vare i ca. 2000 år. Det er dermed helt absurd å rive den.

Vi lever i ei tid da vi allerede har brukt for mye av jordas ressurser. Ei tid da våre politikere på den ene siden bærer FNs bærekraftsmål-pins på jakka, og på den andre siden synes det er helt greit å sløse med jordas ressurser. For hva annet kan man si det er? Det krever enorme ressurser å både rive et bygg, og bygge et nytt. Det er ikke grønt, og det er ikke bærekraftig!

Vi er tusenvis av folk som ønsker å bevare Y-blokka. Vi har ikke gitt oss enda. For få dager siden lenket flere seg fast foran blokka, deriblant tidligere byutviklingssjef i Skien, Ellen De Vibe. Folk har protestert, skrevet leserinnlegg, samlet inn signaturer og mye mer. Hør oss, kjære politikere; det er ingen skam å snu. La Y-blokka stå!

SPERRING: Et fire meter høyt gjerde, forankret i betongblokker, er satt opp rundt hele den rivningsklare Y-blokka i regjeringskvartalet. Nå kan arbeidene skje uforstyrret av demonstranter, som har truet med å lenke seg fast til den bevaringsverdige bygningen. Reporter: Lars Eivind Bones / Video: Frode Andresen Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer