Hør på USA

Islamistene må integreres i en demokratisk prosess før frustrasjonen gir seg utslag i enda mer fanatisme.

HVA ER det som motiverer islamske terrorister? Etter torsdagens bomber i London er det mange europeere som vil tenke Irak. Tillat meg å komme med et annet svar - et svar som begynner med fortellingen om Hassan El-Sawaf.Hans største drøm er å flytte hjem for godt. Men han sier at hjemlandet hans er overtatt av kjeltringer med våpen. Disse kjeltringene har vanæret en rekke arabiske kvinner ved å rive av dem hijabene deres og angripe dem i demonstrasjoner. Demonstrasjonene han snakker om er del av en på- og av-bevegelse med slagordet «Kifaya» («Nok»). El-Sawafs landsmenn har fått nok av utskjelling, tyranni og nedverdigelse.Du vil kanskje tro at jeg skriver om palestinere nå. Faktisk snakker jeg om egypterne. El-Sawaf, en forretningsmann og har en leilighet i London fordi han stadig trues med fengsel om han vender tilbake til Kairo.

«JEG HAR har ikke begått kriminelle handlinger», understreker han. «Jeg er gjeldfri. Jeg er ikke narkolanger eller våpenhandler. Det eneste jeg gjør er å skrive i et par tidsskrifter og på hjemmesiden min».Med et par hederlige unntak, er det han skriver høflig - så høflig at det kan virke underminerende. Han angriper ingen personlig. Han stiller bare spørsmål ved autoriteter.«Pengeforbruket til militæret, politiet, etterretningstjenesten og presidenten er ikke offentlig tilgjengelig. Ikke engang for statsministeren», avslører El-Sawaf. «Vårt tannløse parlament får bare leke med saker som er uskadelige».Med andre ord er Egypts valgte lovforsamling som lekende barn i en sandkasse, overvåket av ryggesløse og demokratisk avstumpede voksne.Men hvorfor skal resten av verden bry seg? Hva har dette med islamsk terror i Vesten å gjøre? Alt dette gjør El-Sawaf amper. Han siterer sin egyptiske landsmann, den velkjente sosiologen og demokratiforkjemperen Saad Eddin Ibrahim: «Samfunn som begrenser borgernes rett til å delta og uttrykke uenighet vil med tiden utvikle et forskrudd, sint og dødelig tilsvar».Oversettelse: Våkn opp, dere i Vesten! Når moskeer tar over for lovgivende forsamlinger fordi det ikke eksisterer et rettferdig politisk system, vil det bli stadig flere blodtørstige tilhengere av radikalt islam. Faktum at i altfor store deler av det arabiske samfunnet, så eksisterer det ikke rettferdig representasjon. Egyps 24 år gamle unntakslover, innført for å slå ned på militante muslimer, er også blitt benyttet for å ta de som vil modernisere politikken. Mens unntakslovene holder president Hosni Mubarak ved makten lenger enn han lovet å sitte, så setter de samme lovene ærlige demokrater bak lås og slå.

EL-SAWAFS mentor, Saad Ibrahim, er et godt eksempel. Han står bak det Kairo-baserte Ibn Khaldun-senteret, oppkalt etter en muslimsk intellektuell pioner av kulturelle studier på 1300-tallet. Blant mandatene til senteret er å registrere brudd på menneskerettighetene og å overvåke valg i Egypt. For nøyaktig fem år siden denne måneden arresterte politiet Ibrahim og 27 andre fra senteret og ligaen av egyptiske kvinnelige velgere. Etter 45 dager i forvaring fulgte en sju måneder lang rettssak foran en militær-aktig domstol som operer utenfor ordinær juss.I over to år sendte regjeringen Ibrahim att og fram mellom rettssal og fengsel. Hele tiden forsøkte de å ta ham på syltynne påstander og pålegge ham strenge dommer.Det var da George W. Bush slo til. Vel vitende om at Egypt er den nest største mottakeren av amerikansk utenrikshjelp, kansellerte han en overføring på 130 millioner amerikanske dollar. Samtidig protesterte Bush mot den siste dommen mot Ibrahim.Byråkrater og intellektuelle i Kairo gikk av hengslene etter den amerikanske presidentens innblanding. Men et hundretalls liberale arabere fra hele verden fulgte initiativet hans og sendte selv en støtteerklæring for Ibrahim til den egyptiske regjeringen.Noen måneder senere annonserte Egypt nok en rettssak mot Ibrahim, hvorpå regjeringen frikjente ham en gang for alle.Hassan El-Sawaf vil gjerne se Mubarak-regjeringen uthengt på denne måten langt oftere. Faktisk vil han at alle arabiske regjeringer skal henges ut mer. Hans syn er at Vesten bør stikke nesen enda lenger inn i den arabiske verden av hensyn til den globale sikkerheten. Den som besøker arabiske chatterom på nettet vil raskt se at han ikke er alene i sitt syn - svært mange tenker som ham.

JEG TREKKER ikke en direkte linje mellom bombene i London og politisk korrupsjon i Egypt. Mitt poeng er følgende: kritikken av arabiske despoter omfatter islamister som starter fredelig og gradvis blir fanatiske fordi de mangler muligheten til å uttrykke seg på et sunt vis. Europa bør derfor slutte seg til USA i ønsket om å integrere disse kritikerne i en demokratisk prosess. Det er den eneste legale måten å gi de frustrerte et utløp på - før frustrasjonen gir seg utslag i enda mer fanatisme. Irshad Manji har skrevet boken «Hva Er Galt Med Islam?»Norsk enerett Dagbladet.Oversatt av Sverre Ole Drønen