Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hør torsken!

Trettiåring fikk torskelyd i øret! Sosiologisk eksperiment avdekket snakkende fisk! Det er gøy å være tabloid, og særlig når titlene er snekret på noe av det minst tabloide som tenkes kan: Radiosendingene tidlig en søndags morgen.

Jeg var lys våken, og jeg var klar for en sosiologisk prøvetur på en tid der de fleste av oss benytter sjansen til å sove litt til.

For hvem hører vel på radio søndag morgen klokka åtte?

Ganske mange, viser det seg. Og de er vel voksne. Tror jeg.

Mistet losen

Undertegnede inviterte altså NRK P1 inn i heimen like etter klokka 08:00 i går morges.

Da hadde jeg allerede gått glipp av «Sølvsuper» (06:03-07:00) - med pensjonert statslos Egil Jahre som gjest i studio, og jeg hadde sovet over «Lirekassen» (07:10-08:00) - der Lodin Aukland presenterte lytternes ønskeplater fra den gang hitlåtene ble kalt «slagere».

Men jeg var tidsnok til «Sangtimen», programmet som ukentlig «øser av vår rike sangskatt». Programleder Nils Abrahamsen kjørte i gang en time med bare danske sanger på programmet. Også her er det sanger, ikke låter. Korsang og visesang. Oftest med historien bak, gjerne med en anekdote om forfatter eller komponist. Dette er ektefølt radio for de sangglade, og dem er det mange av: Ifølge NRK hadde jeg selskap av 250000 til 300000 faste lyttere i går, lyttere som velger radioen foran søvnen klokka åtte hver eneste søndagsmorgen.

Mitt høydepunkt? Thorbjørn Egner på dansk. «Bamse blir halvtreds i dag, hipp hurra for bamsefar som er så sød og rar!» Og Nils i studio gratulerte alle lyttere som fyller femti år denne søndagen. Jeg var tjue år og fem måneder unna. Men hadde trivelig frokostfølge likevel.

Knurrende brosme

Så - klokka ni - dukket Kjetil Graver opp med «Naturens verden»: En hel time bestående utelukkende av lange samtaler om dyr, natur og miljø. Helt uten musikk. Men med søndagsmorgenens desiderte høydare: Lyden av fisk.

- Vi står nå nede ved Fanafjorden, begynte reporteren. Før han vendte seg til den medbrakte forsker fra fangstseksjonen ved Havforskningsinstituttet. Som skrudde på sin medbrakte båndopptaker. Som ga oss lyden av torsk. Torsken gryntet, akkurat som menn som ser på tippekampen samtidig som de konverserer med kona. Men torsken var kjedelig, mente forskeren, fordi den grynter det samme hele tida. Hysa var bedre. Men brosmen var best: Den knurret som en rottweiler!

Hvorfor forsker man på slikt? Fordi fiskerne kan bruke lydene til å lokke riktig fisk i nota.

Slikt skjer dem som våkner tidlig på søndager.

Jeg tror jammen jeg skal gjøre det mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media