HERSKETEKNIKKER:  «De benekter hardnakket at hun har blitt kalt hore, men istedenfor å stå på det, går de videre og framstiller Trettebergstuen som ei heks,» skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. Pedersen
HERSKETEKNIKKER: «De benekter hardnakket at hun har blitt kalt hore, men istedenfor å stå på det, går de videre og framstiller Trettebergstuen som ei heks,» skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. PedersenVis mer

Hore eller heks

Anette Trettebergstuens motstandere sier at hun aldri har blitt kalt hore. Isteden framstiller de henne som ei heks.

Debatten etter at Anette Trettebergstuen fortalte hun ble kalt hore på en demonstrasjon utenfor Stortinget er vel så interessant som selve beskyldningen. Hennes motstandere sier at hun aldri har blitt kalt hore. Isteden framstiller de henne som ei heks.

Torgny Hasås sin artikkel i Fri Fagbevegelse er en klassiker for alle som er interessert i hersketeknikker kvinner møter i politikken. For det første hevder han at Trettebergstuen var i en ekstremt stresset situasjon, og at hun derfor hørte feil. Hun var altså styrt av følelser, og ikke i stand til å bedømme situasjonen.

Slik blir svært mange kvinner som tar opp trakassering møtt. De beskyldes for å være pressa av andre forhold, miste hodet og følgelig ikke være i stand til å forstå hva som foregår.

For det andre beskyldes Trettebergstuen for å «trekke sexkortet». Hun spiller offer, gjør seg svakere enn hun er. Hennes beskyldning er så grov at motstanderen er ute av stand til å forsvare seg. Dette er en vanlig hersketeknikk som brukes mot kvinner. Det er hun som sier fra som gjør den største feilen.

- MODIG:  Det står respekt av måten Trettebergstuen har handlet i denne saken, mener Anniken Huitfeldt (bildet).
- MODIG: Det står respekt av måten Trettebergstuen har handlet i denne saken, mener Anniken Huitfeldt (bildet). Vis mer

Beskjeden er klar: Legg fram bevis eller hold kjeft. Seksuell trakassering på arbeidsplassen møtes ofte på samme måte. En så grov beskyldning kan ikke en mann forsvare seg mot, derfor bør den bare framføres hvis den kan bevises.

For det tredje beskyldes Trettebergstuen for å ha en agenda. Hun vil stigmatisere sine motstandere. Trettebergstuen snakker altså ikke sant, isteden konspirerer hun mot sine politiske motstandere. De benekter hardnakket at hun har blitt kalt hore, men istedenfor å stå på det, går de videre og framstiller Trettebergstuen som ei heks. Dette er en svært vanlig hersketeknikk som brukes mot kvinner med makt. Vi kan ikke si fra uansett, fordi da gjør vi det som et ledd i en konspirasjon for å fremme oss selv, få sympati og sverte våre motstandere.

De tre siste helgene har jeg holdt kurs for kvinner i Arbeiderpartiet og fortalt dem hvordan de skal møte hersketeknikker. Mitt råd er å ikke overse ukvemsord som mange gjorde da de var 14 år i skolegården. Isteden bør man rolig gjenta dem, og be de som bruker hersketeknikker om å utdype det de sa. Det var dette Trettebergstuen gjorde på en modig måte. Det står det respekt av.

Ekte mannfolk bør gjøre som Arve Bakke gjorde i Dagbladet i går. Han tar avstand fra hersketeknikker, innrømmer at de foregår og sier at Trettebergstuen ble møtt på en lite hyggelig måte utenfor Stortinget. Slik gjør han det lettere for kvinner i fagbevegelsen å si ifra.