Hore eller heks

Anette Trettebergstuens motstandere sier at hun aldri har blitt kalt hore. Isteden framstiller de henne som ei heks.

HERSKETEKNIKKER:  «De benekter hardnakket at hun har blitt kalt hore, men istedenfor å stå på det, går de videre og framstiller Trettebergstuen som ei heks,» skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. Pedersen
HERSKETEKNIKKER: «De benekter hardnakket at hun har blitt kalt hore, men istedenfor å stå på det, går de videre og framstiller Trettebergstuen som ei heks,» skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten etter at Anette Trettebergstuen fortalte hun ble kalt hore på en demonstrasjon utenfor Stortinget er vel så interessant som selve beskyldningen. Hennes motstandere sier at hun aldri har blitt kalt hore. Isteden framstiller de henne som ei heks.

Torgny Hasås sin artikkel i Fri Fagbevegelse er en klassiker for alle som er interessert i hersketeknikker kvinner møter i politikken. For det første hevder han at Trettebergstuen var i en ekstremt stresset situasjon, og at hun derfor hørte feil. Hun var altså styrt av følelser, og ikke i stand til å bedømme situasjonen.

Slik blir svært mange kvinner som tar opp trakassering møtt. De beskyldes for å være pressa av andre forhold, miste hodet og følgelig ikke være i stand til å forstå hva som foregår.

For det andre beskyldes Trettebergstuen for å «trekke sexkortet». Hun spiller offer, gjør seg svakere enn hun er. Hennes beskyldning er så grov at motstanderen er ute av stand til å forsvare seg. Dette er en vanlig hersketeknikk som brukes mot kvinner. Det er hun som sier fra som gjør den største feilen.

Beskjeden er klar: Legg fram bevis eller hold kjeft. Seksuell trakassering på arbeidsplassen møtes ofte på samme måte. En så grov beskyldning kan ikke en mann forsvare seg mot, derfor bør den bare framføres hvis den kan bevises.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer