Hore og Madonna

Popdronningen demonstrerer kvinners universelle kraft, skriver Kristin Spitznogle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hva er en kvinne?» spurte Simone de Beauvoir, et knepent tiår før den forunderlige Madonna Louise Veronica Ciccone kom til verden, 16. august 1958. Deres biologiske kjønn var sålangt et minste felles multiplum, men ifølge den Beauvoirske lære fødes man som kjent ikke til kvinne; man blir det. I løpet av et halvt århundre har da også den amerikanske artisten, i likhet med den franske eksistensialisten, på sitt vis markert seg i offentligheten som en provokatør og utfordrer av gjeldende sosiale standarder for hva kvinnelighet forventes å være. Madonna har i tråd med den feministiske ideologi selv definert sin rolle og sitt ståsted, men hvorvidt hun er en sann feminist eller en populærkulturell opportunist - dét har man ikke lyktes i og enes om.

«Jeg må ha et altoppslukende liv, jeg må handle, jeg må bruke meg selv, jeg trenger et mål å nå, vanskeligheter å overvinne,» erklærte de Beauvoir. Madonna må vel kunne sies å ha utformet et vel så ambisiøst prosjekt, om enn basert på ulike motiver. Hun mistet sin mor i en alder av 5, og har selv uttalte at tapet har hatt en enorm innflytelse på hennes liv: «Om jeg ikke hadde hatt denne tomheten, ville jeg ikke vært så drevet. Med ett skulle jeg bli den beste sangeren, den beste danseren, den mest berømte artisten i verden. Alle skulle elske meg.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer