Horebukk i Hollywood

Sex, sannhet og flust med komplikasjoner.

TV: Hvis man drømmer om å bli sugd av en blond og fager nonne på alteret foran en korsfestet Kristus – hva slags problem sliter man med da? Det er slike spørsmål den deprimerte forfatteren Hank Moody (David Duchovny) burde stille seg selv, men i stedet drikker han, ligger med vakre kvinner og våkner opp bakfull med den samme skrivesperra han hadde dagen før.

Hank har flyttet fra New York til Los Angeles og hater byen. Han føler seg misbrukt av Hollywood, som har omskapt hans bestselgende roman «God Hates Us All» til en tullete film med tittelen «A Crazy Little Thing Called Love». Han mener også at kvinner utnyttes i englenes by – de blir objekter, så usikre på seg selv at de må ligge med arbeidsløse, forsofne, middelaldrende forfattere for å kunne stille dem det eksistensielle spørsmålet: «Hva synes du om kroppen min?» Tjukke lag med ironi i Hanks hverdag og holdninger, med andre ord.

Mye kjærlighet

Det ville være en overdrivelse å si at David Duchovny har hatt en lysende karriere etter «X-Files», men i «Californication» er han en suksess. Serien, som er skrevet av Tom Kapinos («Dawson’s Creek»), er ikke tiltalende og engasjerende fordi den er pirrende, eller fordi den fornærmer en del menneskers bluferdighet, men fordi den virker sann. Hverdagen til tross, det finnes mye kjærlighet i forholdet mellom Hank og eks-samboeren Karen (Natascha McElhone), som har søkt tilflukt i kjedelige, men stabile Bill – og scenene mellom Hank og hans tolv år gamle, desillusjonerte datter, er rørende.

Sårende vidd

Fornication betyr, som alle fans av Red Hot Chili Peppers vet, utukt og horeri. Hank er en rundbrenner som brenner lyset i begge ender, men «Californication» er framfor alt en orgie i utsøkte replikker. De er aldri utenpåklistret, men en organisk del av handlingen. Hank er artikulert og samtidig uten sosiale hemninger, derfor sårer han folk. Han burde vært livsglad og veltilpasset, men da hadde han ikke kunnet underholde oss med sin vittige kynisme. Og siden Hank er en fiktiv person, kan vi med god samvittighet foretrekke det siste.

Først Kristopher Schau og nå enda mer dødssynding i California – TV2 er den nye kanalen for alle livsglade blasfemikere. De burde begynne å overføre søndagsgudstjenester for balansens skyld.

PÅ KJØRET: David Duchovny stortrives som minneverdig rundbrenner i «Californication».
PÅ KJØRET: David Duchovny stortrives som minneverdig rundbrenner i «Californication». Vis mer