Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Horekundeguvernør

PROSTITUSJON: New York-guvernøren er i følge avisene tatt med buksene nede. Nok en horekunde i den amerikanske eliten er avslørt. Likevel omtales avsløringen som alt annet enn horekunderi.

Dagsavisen trykket onsdag en oversikt over amerikanske sex-skandaler, og setter horekunden i samme bås som topp-politikere som har forsøkt å sjekke opp noen av samme kjønn eller vært utro mot kona si. Dagbladet bidrar like gjerne med et gratis reklamebidrag rettet mot elitens horekunder ved å trykke annonsebilder fra kvinnesalgsfirmaet der senatoren har vært kunde. Problemet med horekunderi er ikke at det er usømmelig eller ukristelig, men at prostitusjon er vold mot kvinner. Det er ikke sammenlignbart å ha en affære, som forhåpentligvis har omfattet hygge for begge involverte parter, med det å kjøpe andre mennesker. Det er ikke fordi jeg er mot sex at jeg ønsker å kriminalisere horekunder. Tvert i mot, bekjempelse av kvinnesalg henger sammen med kampen for seksuell frigjøring. Når kvinner fremstilles og behandles som objekter til menns bruk reduseres ikke bare vår verdi og selvstendighet, men også vår seksualitet. Sex bør være basert på gjensidighet, likeverd og samtykke. Det er noe helt annet enn å kjøpe tilgang til noen andres kropp.

De fysiske og psykiske skadevirkningene av å være i prostitusjon er så omfattende, alvorlige og veldokumenterte at prostitusjon ikke kan anses som annet enn vold mot kvinner. Skadene av å bli penetrert kroppslig og mentalt flere ganger daglig er ikke mindre om det er elitens menn som utfører handlingene. Det er på tide at avisene i sin hunger etter å trykke halvnakne kvinner i innbydende positurer begynner å skille mellom sex og overgrep. Det er ikke sjelden kost å lese overskrifter som «Menn dømt for gruppesex» eller «Prest mistenkt for guttesex», gjerne illustrert med seksuelt hentydende bildebruk, som eksempelvis en hånd på et lår eller nærbilde av rumpe/bryst. Verken gruppesex eller prestesex er kriminelle handlinger. Derimot er gruppevoldtekt og seksuelt misbruk av barn med rette kriminelt. Medias begreps- og bildemessige sammenblanding av sex og overgrep kan bidra til å viske ut avgjørende grenseganger mellom det frivillige og ufrivillige og bagatelliserer seksualisert vold. Det er forskjell på voldtekt og sex og det er forskjell på horekunderi og utroskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media