Horer og duer

Nokså temperaturløst mannsportrett. Men varmt og vart om bankende duehjerter.

Duevennen Aschehoug BOK: «Ved bredden av den vakre innsjøen Mulen i Frankrike bodde det engang en utvandret, svensk dommer som het Cal Wissbom.»

Med denne klassiske setningen åpner filosofen, forlagsmannen, forfatteren og økobonden Tore Stubberud sin nyeste roman.

Den handler om Cal som i en alder av 60 år blir enkemann og fryktelig ensom. Inntil han ved en tilfeldighet kjøper et sted ved innsjøen Mulen i Frankrike. Han bosetter seg der, og treffer den tyve år yngre Lola som er tidligere prostituert. Hun flytter inn hos ham, og de to skaper seg en slags lykkelig hverdag, inntil uhyggelige ting begynner å skje.

Originalt

Stubberud tilhører den type forfattere som ofte bygger romanen rundt et faktaemne. I denne boka er det noe så originalt som duehold. Cal er nemlig besatt av duer, og tittelen bærer samme navn som tidsskriftet til Norges Rasedueforbund (ja det eksisterer).

I romanen «Kjøtt i mørke» anbefalte Stubberud menneskene å gå til kua for å bli klok. Her er det duenes sosiale liv han løfter fram. Gjennom Cal skildrer han duenes liv en utrolig varme og innlevelse: Dunkende små duehjerter som banker med kjærlig omsorg for hverandre.

Slapt og konturløst

Det er synd at den temperaturen Stubberud utviser i skildringen av duenes liv, ikke omfatter hovedpersonen og plottet. Historien om Cal er påfallende temperaturløst. Ikke at Stubberud skriver dårlig. Tvert om – åpningen i boka er så presis og stram at jeg gledet meg til å ta fatt.

Men så dabber det bare av, og humper i vei. Litt om skjønnlitteratur, mat og vin og elskov med Lola. Inntil Stubberud griper til effekter fra kriminallitteraturen, og en uhygge brer seg over Lola og Cals lykkelige lille liv. Noe som til slutt når et dramatisk klimaks. Stubberud etterlater en rekke løse tråder i denne boka. Muligens bevisst, men til min store frustrasjon. Det blir for slapt og konturløst, i en roman som vel helst anbefales til folk som vil lære mer om raseduer og deres kjærlighetsliv.