REFSER RADIOKANAL: Som vokalist i Rasmus og Verdens Beste Band (bildet) har Rasmus Rohde vunnet Spellemannpris i kategorien barneplate to ganger, og har samarbeidet med NRK Super. Nå refser Rohde barnekanalens musikkprofil på radio. Foto: Bård Engelsås 
REFSER RADIOKANAL: Som vokalist i Rasmus og Verdens Beste Band (bildet) har Rasmus Rohde vunnet Spellemannpris i kategorien barneplate to ganger, og har samarbeidet med NRK Super. Nå refser Rohde barnekanalens musikkprofil på radio. Foto: Bård Engelsås Vis mer

- Hører øl og mensen hjemme i NRK Super?

 - Barnemusikken er død, skriver musiker Rasmus Rohde i et kritisk debattinnlegg. Han lurer på om NRK mener at sanger om øl og mensen hører hjemme på barnekanalen deres.

(Dagbladet): I et debattinnlegg i Adresseavisa skriver musiker og tekstforfatter Rasmus Rohde om musikken som spilles på NRK Radio Super.

Rohde reagerte sterkt da han slo på Radio Supers lørdagssending forrige uke:

- Musikkvalget var til forveksling lik kommersiell radio, men mest forundret ble jeg av at de spilte «Sangen du hater» med Katastrofe. Tekstlinjene «Jeg er på Tryvann og ser etter blandevann» og «hun hadde uka si da» fikk meg til å steile. Mener virkelig NRK Super at sanger om øl og mensen hører hjemme på kanalen deres? skriver Rohde i innlegget.

Etterspør variasjon

Trønderen driver selv med barnemusikk, og har vunnet Spellemannpris i kategorien «Beste barneplate» to ganger. Han har tidligere bidratt med musikk til NRK Supers TV-serie «Kosinus» - og er pappa til to barn i alderen 12 og 15 år.

Til Dagbladet sier Rohde at han ønsker seg mer variert musikk i kanalen, som klassisk, jazz og blues.

KRITISK: Rasmus Rohde mener at musikkprofilen til NRK Radio Super er endimensjonal, og savner større sjangerspenn og alternativ barnemusikk. Foto: Espen Storhaug
KRITISK: Rasmus Rohde mener at musikkprofilen til NRK Radio Super er endimensjonal, og savner større sjangerspenn og alternativ barnemusikk. Foto: Espen Storhaug Vis mer

- Det er topp at unge får høre listepop, men problemet er at de får høre for mye av det. Jeg etterspør variasjon, sier musikeren.

I tillegg til å stille spørsmålstegn ved den generelle musikkprofilen til Radio Super, reagerer Rohde på at en låt som tar for seg russefeiring med alt det innebærer får spilletid på en radiokanal for barn.

- Mener NRK at Katastrofe-sangen passer for en niåring? Det er en sang som handler om festing og å dra på Tryvann. For min del er det ikke det jeg ville hatt lyst til å formidle til mine barn hvis de var ni år.

- Synes NRK har snublet

- Enn hvis Katastrofe er det barna ønsker å høre?

- Det er ikke alltid man skal gi ungene det de vil ha. Det er ikke en lett oppgave å drive med en kanal for barn i en tid der ungene er på nettet og Youtube, og det har jeg respekt for. Men i dette tilfellet her synes jeg NRK har snublet litt.

KATASTROFE: Se artisten Katastrofe sin musikkvideo for singelen «Typisk Norsk». Gro Harlem Brundtlands kjente sitat fra nyttårstalen i 1992 var inspirasjon for sangen. Vis mer

Rohde forteller videre at han opplever at debattinnlegget hans får stor støtte, og at mange deler hans holdninger.

- NRK Super gjør generelt en flott jobb. Men musikkprogrammeringa deres synes jeg i dette tilfellet var katastrofalt, avslutter han.

Kritisk blikk

Redaktør for NRK Super, Hildri Gulliksen, sier til Dagbladet at Radio Super spiller mye av den musikken som barna selv etterspør.

Hun tror ikke målgruppa deres tar skade av å høre Katastrofes «Sangen du hater» på radio.

- Jeg er enig med Rohde at dette ikke er en typisk barnelåt, men teksten er rund og ikke spesielt eksplisitt eller drøy, så jeg tror ikke målgruppa tar skade av å høre den, sier NRK Super-redaktøren, som forteller at Radio Super er et ettermiddagsprogram for de eldste i deres målgruppe.

Gulliksen er helt enig med Rohde i at barn bør eksponeres for forskjellige typer musikk.

- Derfor sender vi mye forskjellig barnemusikk på Radio Super, og i går spilte vi i tillegg både Lill Lindfors og Evert Taube på kanalen, forteller hun.

NRK Super-redaktøren understreker at også de andre NRK-kanalene spiller musikk som passer godt til barn, og trekker fram NRK Klassisk som et eksempel på det.

- Programmet Skolefri ettermiddagen har en definert musikkprofil fordi det er et lett underholdningstilbud for de eldste barna i målgruppen, sier Gulliksen, som legger til at det alltid er verdt å se på det man gjør med et kritisk blikk.

MER ALBERT: Romjula 2012 ble de første episodene av en ny serie om Albert Åberg vist på NRK Super. Video: NRK Vis mer
KREM NASJONAL: Se traileren til humorprogrammet «Krem Nasjonal» på NRK Super. Video: NRK Vis mer