Hormon- behandling og brystkreftfare

Norske gynekologer anbefaler kvinner som kommer i overgangsalderen å bruke kjønnshormoner. Begrunnelsen er at hormontablettene reduserer symptomer som hetetokter og nattsvette, men like mye fordi medikamentene styrker hjertet og forebygger beinskjørhet. Dermed kan bruk av kjønnshormoner redusere risikoen for hjerteinfarkt og minske forekomsten av beinbrudd blant kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er gode effekter som er vel dokumentert i vitenskapelige undersøkelser. Men det er en side av regnskapet som ikke tas alvorlig nok. Den gode virkningen av å bruke kjønnshormoner forutsetter at kvinnen tar medikamentene i mange år. Da skal man ikke glemme at det er like godt dokumentert at hormonbehandlingen fører til økt risiko for brystkreft, og at denne økningen er såpass høy at det er grunn til å stille spørsmål ved balansen i regnskapet.

I Norge vil kanskje én av 11 kvinner få brystkreft i løpet av sitt liv. I år vil godt over 2000 norske kvinner få brystkreft, og omtrent en firedel av disse kvinnene er under 50 år. Det er vel kjent at det dreier seg om en livstruende sykdom. I løpet de neste ti- tolv årene vil antallet øke til ca. 2400 nye tilfeller per år. Rett nok vil mer enn halvparten av økningen skyldes aldersutviklingen i befolkningen, men resten skyldes en reell risikoøkning. Årsaken til den økte risikoen er bare delvis forstått, men det sier seg sjøl at legene har et stort etisk ansvar for at medikamenter som fås på resept ikke skal øke risikoen for alvorlig sykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer