Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Horn får kjeft

Eksteatersjef Ellen Horn hisser på seg flere av sine tidligere kolleger med forslaget til statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovte gull- ga null

Eirik Stubø på Nationaltheatret raser mot ny lønnsavgift og reell budsjettnedgang. Bentein Baardson ved Den Nationale Scene føler seg urettferdig behandlet i forhold til teatrene i hovedstaden.

 • Til sammen foreslås det en bevilgning på 748 millioner kroner til teater- og operaformål i kulturbudsjettet.

  - Jeg er overrasket over å bli konfrontert med en ny konjunkturavgift på lønnsutbetalingene. Det betyr at vi får mindre å rutte med neste år - noe som går direkte ut over den kunstneriske aktiviteten, sier Eirik Stubø, Ellen Horns etterfølger på Nationaltheatret.

  Stubø får tre prosents økning av driftsbudsjettet i 2001, til sammen 103,9 millioner kroner. Men det hjelper ikke på det store regnestykket.

  - Vi har lønnsutgifter på cirka 84 millioner kroner i år. 1,5 prosent avgift på toppen av disse betyr en merkostnad på 1,2 millioner tilbake til statskassa. I tillegg regner regjeringen med en prisøkning på 2,5 prosent og en lønnsvekst på 4 prosent. Da er de «økte» bevilgningene for lengst spist opp. Vi får faktisk en realnedgang i budsjettet på 2,5 prosent, sier Stubø.

  Nationaltheatret blir rammet av den nye lønnsavgiften siden institusjonen er organisert som et frittstående aksjeselskap.

  Må redusere


  Teatersjef Bentein Baardson ved Den Nationale Scene er også skuffet.

  - Vi har kjørt det remmer og tøy kan holde så langt, men neste år må vi redusere aktiviteten hvis forslaget blir vedtatt, sier han.

  Den Nationale Scene (DNS) søkte om en rammeøkning på 3,6 millioner kroner, men får bare to millioner. Teatret i Bergen får en driftsbevilgning på totalt 67,3 millioner kroner i 2001.

  - Det er trist å se at Ellen Horn fortsetter den samme forfordelingspolitikken som har vært ført tidligere. Gapet mellom Oslo-teatrene og DNS bare øker og øker. Vi får stadig mindre penger i forhold til Det Norske Teatret og Nationaltheatret - til tross for at vi har større eller like stor aktivitet som dem, sier Baardson.

  Han er likevel fornøyd med at kulturministeren går inn for å bevilge penger til oppussing av hovedscenen. Staten har sagt seg villig til å skyte inn 17 millioner, mens DNS har skaffet 18 millioner i midler.

  Teatersjef Vidar Sandem på Det Norske Teatret er fornøyd med budsjettforslaget. Nynorskbastionen i hovedstaden får en økning av driftsmidlene på 3,8 millioner kroner, slik at budsjettet blir på 96 millioner kroner. I tillegg får teatret 5,5 millioner kroner til å starte opprustingen av det tekniske utstyret på hovedscenen.

  Mer til Rogaland


  - Dette tolker vi som et signal om at driftsmidlene skal oppjusteres. Vi håper også at bevilgningene til nyinvesteringer fortsetter i årene som kommer. Vi har søkt om 60 millioner fordelt på 16 år. 5,5 millioner er nok til å få gjort det nødvendigste neste år.

  Regjeringen går også inn for å styrke driften ved Rogaland Teater med 1,8 millioner til 30 millioner totalt.

Teater og opera Av de store institusjonene får Den Norske Opera og Det Norske Teatret i Oslo størst økning i sine bevilgninger. Nationaltheatret og Den Nationale Scene i Bergen står i praksis på stedet hvil. Det samme gjelder, med et par unntak, for de mindre teaterscenene.Til sammen foreslås det en bevilgning på 748 millioner kroner til teater- og operaformål i kulturbudsjettet.
Teater og opera Av de store institusjonene får Den Norske Opera og Det Norske Teatret i Oslo størst økning i sine bevilgninger. Nationaltheatret og Den Nationale Scene i Bergen står i praksis på stedet hvil. Det samme gjelder, med et par unntak, for de mindre teaterscenene.Til sammen foreslås det en bevilgning på 748 millioner kroner til teater- og operaformål i kulturbudsjettet. Vis mer