Anmeldelse: Bengt-Erik Engholm - « Ekte vikinger!»

Hornene på vikinghjelmene er en konstruksjon fra 1800-tallet

Opplysende og humoristisk historiebok for barn.

RELIGIONSKRIG: De gamle gudene misliker de nye. Tegning fra boka ved Jonna Björnstjerna.
RELIGIONSKRIG: De gamle gudene misliker de nye. Tegning fra boka ved Jonna Björnstjerna. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vikinger er overalt for tida. Men hva er en viking? Betydningen av ordet er usikker, skriver svensken Bengt-Erik Engholm, som sammen med illustratør Jonna Björnstjerna har lagd ei bok om vikinger for barn.

Som forfatteren ganske riktig påstår, visste ikke fortidas mennesker at de levde i vikingtida. Barn som følger med på alt fra TV-serier til heiagjenger på håndballbanen, tror gjerne at vikinger var brølende og kjempende mennesker med hjelmer pyntet med horn.

Avliver myter

Slik var det ikke. Hornene ble føyd på hjelmene av en tysk kostymemaker i forbindelse med en operaforestilling på 1800-tallet. Etter å ha avlivet noen seige myter, forteller Engholm greit og systematisk hvordan folk egentlig hadde det i perioden 800-1100.

«Det var mye grøt i vikingtiden,» skriver han. Eller: «Å føde barn var mer risikabelt enn i dag, og det var ikke uvanlig at kvinner døde under fødselen, og mange barn også. Og det var mange barn som døde mens de var små, fordi det ikke fantes så god pleie eller medisiner

Brutal tannlege

Slik kommer vi tett innpå hverdagslivet. «Det kan ikke ha vært så moro å jobbe som trell,» skriver han i et kapittel om slavedrift, og om smedens ymse virksomhet: «Det fantes ikke tannleger, og smeden hadde verktøy. Noen ganger er det ganske fint å ikke være født i vikingtiden

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer