OMSTILLING: Dette er ikke tiden for å svekke likestillingsarbeidet, skriver artikkelforfatterne i denne reaksjonen på barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Hornes (Frp) forslag til omstilling på likestillingsområdet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMSTILLING: Dette er ikke tiden for å svekke likestillingsarbeidet, skriver artikkelforfatterne i denne reaksjonen på barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Hornes (Frp) forslag til omstilling på likestillingsområdet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Debatt: Diskriminering

Hornes regnestykke går ikke opp

Religioners plass i det offentlige rom er under press.

Meninger

Solveig Horne (Frp) skriver i Dagbladet at regjeringen gjennomfører omfattende omstilling på likestillingsområdet. En ny diskrimineringsnemnd overtar lovhåndheveroppgavene som ombudet utfører i dag. Oppgaver flyttes, og midler kuttes. Horne insisterer på at dette går opp i opp. Dette er ikke bare et for enkelt regnestykke, det er feil.

Fagfolkene som mister jobben på grunn av omstillingen har til nå vært en integrert del av fagmiljøet og bidrar med kompetanse utover oppgavene som flyttes. Utover stillingene som flyttes, mister ombudet ytterligere ni. For en organisasjon på 49 ansatte er det mye. Kuttene innebærer et splittet og svekket fagmiljø. Kuttene betyr også at ombudet ikke vil kunne være like mye ute rundt i landet. Horne hevder hun har ambisjoner om et slagkraftig ombud. Dette er ikke oppskriften.

I vår la regjeringen fram en nullsumsplan for likestillingsarbeidet i Norge. Flertallet på Stortinget innså at det ikke er noe som heter nullsum i en omstillingsprosess. Den koster, både på kort og lang sikt. Flertallet kom derfor med anmodningsvedtak: ombudets fagmiljø skulle styrkes. I etterkant har det vært stille fra Horne. Hun har ikke tatt kontakt for å finne ut hvilken kompetanse og hvilke ressurser ombudet trenger for å sikre et sterkt fagmiljø framover.

Likestillingsarbeid berører mange samfunnsutfordringer. Alle har ikke like stor frihet og mulighet til å delta i samfunnet. #MeToo viser hvor utbredt seksuell trakassering er. Hatytringer på nett begrenser ytringsfriheten for mange. Religioners plass i det offentlige rom er under press. Sosial kontroll utøves stadig overfor unge kvinner. Dette er ikke tiden for å svekke likestillingsarbeidet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.