KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK

Hornister i verdensklasse

Waldhornet byr på utfordringer og katastrofer.

EN LEGENDE: Dennis Brain døde i 1957, men få har nådd opp på hans nivå som hornist siden den tid. Foto: Mary Evans Picture / NTB scanpix
EN LEGENDE: Dennis Brain døde i 1957, men få har nådd opp på hans nivå som hornist siden den tid. Foto: Mary Evans Picture / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Amerikanske David Cooper vant for en tid tilbake prøvespillet til en av de hotteste stolene i den klassiske musikkverdenen: Solohornjobben i Berlin-filharmonien. Cooper er denne uken i Norge for å være solist med Kringkastingsorkesteret (KORK) i to konserter som sendes på nett og radio. «Verdens beste hornist?» skriver arrangøren i sin forhåndsomtale. Det kan nok diskuteres, det er mange som aspirerer til en slik beskrivelse. Her er noen av de.

Legendariske Dennis Brain (1921-1957) er antakelig den beste hornisten noensinne. Han kjørte seg ihjel i 1957 da han sovnet bak rattet på vei tilbake til London etter en konsert i Edinburgh. Brain satte en standard for hornspill som knapt noen har matchet siden. Plateinnspillingene med hornkonserter av Mozart og Richard Strauss med dirigentene Herbert von Karajan og Wolfgang Sawallisch er formidable.

Den berømte ARD-musikkonkurransen i München har vært et springbrett for musikere som vil gjøre karriere. Tyske og tsjekkiske hornister har ofte dominert pallen når priser deles ut: Gerd Seifert og Norbert Hauptmann fikk jobb i Berlin-filharmonien etter topp-plasseringer, mens Hermann Baumann etter sin seier ble solist og pedagog i verdensklasse. Det var også politikk og prestisje inne i bildet, østtyske Peter Damm og tsjekkiske Zdenek Tylsar fikk bare 2.pris selv om de spilte guddommelig bra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer