Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hornografi og heldigitalt på hifi-asylet

Dagbladet er på High End-messa i Tyskland.

TUSEN DAC: Bent Holter står bak norske Hegel. På High End-messa i München er han en av mange som viser fram digital/analog-konvertere som løfter lyden fra PC og andre digitale musikkilder. Her er Holter med selskapets siste og beste, HD20. Alle foto: JAN OMDAHL
TUSEN DAC: Bent Holter står bak norske Hegel. På High End-messa i München er han en av mange som viser fram digital/analog-konvertere som løfter lyden fra PC og andre digitale musikkilder. Her er Holter med selskapets siste og beste, HD20. Alle foto: JAN OMDAHL Vis mer

Er det en futuristisk oljeplattform i miniatyr? Er det en high-tech sentrifuge fra legemiddelbransjen, eller noe topphemmelig fra romfartsindustrien? Nei, det er bare en platespiller.

ÅRETS ANLEGG? Franske Devialets D-Premier består av en fjernstyringsenhet og en flat boks (på bildet er det to) i eksklusiv metallfinish. Den rommer elektronikk som utfordrer monsteranlegg i millionklassen.
ÅRETS ANLEGG? Franske Devialets D-Premier består av en fjernstyringsenhet og en flat boks (på bildet er det to) i eksklusiv metallfinish. Den rommer elektronikk som utfordrer monsteranlegg i millionklassen. Vis mer

Dog en platespiller av det mer ekstreme slaget, med en prislapp hinsides all fornuft og fatteevne, men likevel: Clearaudio Statement er i bunn og grunn en innretning som spiller av vinylplater på 33 eller 45 omdreininger i minuttet. 

BLING: Clearaudio Statement kan trygt kalles en platespiler for viderekomne.
BLING: Clearaudio Statement kan trygt kalles en platespiler for viderekomne. Vis mer

Dette er ekstremutgaven, kall det gjerne parodien, på det som har gitt High End-messa i München sitt navn. Siden starten i 1981 er den vokst til å bli Europas ledende jippo innenfor lyd i toppklassen, med bare et par amerikanske konkurrenter om tittelen som lydbransjens viktigste fesjå. Så og si alle verdens ledende produsenter er til stede, med prestisjeprodukter og nyhetslanseringer. 

HORNOGRAFI: Avantgarde Acoustics største system er ikke utpreget innredningsvennlig, men låter fabelaktig.
HORNOGRAFI: Avantgarde Acoustics største system er ikke utpreget innredningsvennlig, men låter fabelaktig. Vis mer

300 utstillere viser fram 900 merker, fordelt på 20.000 kvadratmeter messeområde. I motsetning til på en del andre messer innenfor elektronikk og hjemmeunderholdning, der spill, hjemmekino og ymse duppeditter tar opp mye av plassen, er fokuset på High End nesten utelukkende på lyd, hovedsaklig i to kanaler. Det er altså det gode, gamle stereoanlegget vi snakker om.

ANALOGT: Avantgarde Acoustics brukte en Studer spolebåndspiller som kilde.
ANALOGT: Avantgarde Acoustics brukte en Studer spolebåndspiller som kilde. Vis mer

Spennvidden er stor; fra ekstreme oppsett i millionklassen, til mer moderat prisede systemer og komponenter vi vanlige dødelige også kan drømme om.

DIGITALT: dCS Paganini er noe av det mest ekstreme for dem som vil ha en digital avspillingskjede i verdensklassen.
DIGITALT: dCS Paganini er noe av det mest ekstreme for dem som vil ha en digital avspillingskjede i verdensklassen. Vis mer

Årets trend?

Det kan se ut til å være to hovedtrender i år. De rammer inn hele hi-fi-universet med nydelig symmetri, og favner både nostalgi og framtidsoptimisme.

NORSK: Forsterkeren Cordis 3.4 fra Adyton.
NORSK: Forsterkeren Cordis 3.4 fra Adyton. Vis mer

På den ene siden: et påtakelig fokus på strømming, musikkservere, digital/analog-konvertere og andre løsninger for digital musikkavspilling tilpasset en ny tid, etter cd-plata. 

LARS: Svenske Lars Engstrøm står bak den kritkerroste rørforsterken The Lars 2. Du trenger to, og de er ikke billige.
LARS: Svenske Lars Engstrøm står bak den kritkerroste rørforsterken The Lars 2. Du trenger to, og de er ikke billige. Vis mer

Norske Hegel og Bent Holter er blant de få norske produsentene på High End, og kobler seg på med blant annet sin nye, kritikerroste digital/analog-konverter, HD20. Holter demonstrer hvordan en slik boks enkelt kan brukes til å løfte lyden som kommer ut av for eksempel en iPhone som strømmer musikk fra Spotify. 

KRESEN: Amerikanske Wilson Audios Sasha W/P er en kresen høyttaler for kresne ører.
KRESEN: Amerikanske Wilson Audios Sasha W/P er en kresen høyttaler for kresne ører. Vis mer

Hegel er ikke eneste norske utstiller i München. Norske Adyton, eid av Oslo Hi-Fi Centers Geir Tømmervik, er diskret representert med sin Cordis 3.4-forsterker i et oppsett med de gigantiske danske Raidho C 4.0-høyttalerne. Audiostone, med sin platespiller i en blokk av massiv stein, er også på plass.

SE OPP, B&O: Devialets 65-tommers Bang & Olufsen-dreper.
SE OPP, B&O: Devialets 65-tommers Bang & Olufsen-dreper. Vis mer

Trend nummer to:

Helanaloge løsninger med platespillere, gjerne supplert med hornhøyttalere og rørforsterkere.

BÅDE OG:  Lytterommene på High End byr på mye dårlig lyd fra gode anlegg.
BÅDE OG: Lytterommene på High End byr på mye dårlig lyd fra gode anlegg. Vis mer

Mengden av vinylrigger på messeområdet viser med all ønskelig tydelighet at analogt står sterkere enn på svært lenge blant de audiofile. Her er det mye lys og varme. De siste årene har salget av plater, platespillere, pickuper, phonotrinn og annet for oss som sverger til vinyl hatt en markant oppgang. På High End finner man ekstreme vinylrigger til mange hundre tusen kroner, men også modeller til noen få tusenlapper. Utvalget i audiofile utgivelser på vinyl blir stadig større. Den tyske forhandleren Da Capo selger de fleste store spesialistselskapene, som Analogue Productions, Mobile Fildeity Sound Lab og Pure Pleasure, og VISA-kortet går varmt.

Best lyd?
Her finnes gode kandidater både fra den analoge og den digitale leiren. Bra lyd er det egentlig ikke snakk om under håpløse akustiske forhold på en messe der alle spiller høyt samtidig, men det finnes opplevelser som sier noe om hva som bor i det som demonstreres.

BARE RØR: Forforsterker fra Aries Cerat.
BARE RØR: Forforsterker fra Aries Cerat. Vis mer

Franske Devialet er en sterk kandidat med sin sensasjonelle D-Premier, en futuristisk, ufattelig slank og eksklusiv «pizzaeske» av en integrert musikkenhet til drøye 100.000 kroner. Det er uhorvelig mye penger, men alt er relativt. Franskmannen spiller ti ganger så dyre monsteranlegg ned i støvlene, med sin epokegjørende kombinasjon av klasse A og klasse D-forsterkning (trenger du å spørre er du ikke i målgruppa). Det hele i et designkonsept Bang & Olufsen bør være grønne av misunnelse på  - med en lyd danskene aldri har vært i nærheten av. På High End var tre D-Premier koblet sammen, to i jobb som mono effektforsterkere og en som kontrollenhet og forforsterker, det hele  tilkoblet et par Magico Q3 høyttalere. Q3 er lillebroren til Q5, allerede omtalt som verdens beste høyttaler av flere tunge faganmeldere. I den andre enden: En Macbook Pro med høyoppløste musikkfiler.

HORNOGRAFI: Klassisk høyttalerhåndverk fra Blumenhofer.
HORNOGRAFI: Klassisk høyttalerhåndverk fra Blumenhofer. Vis mer

Lyd og Bilde-redaktør Lasse Svendsen liker Devialets løsning:

HORNOGRAFI: Ikke fullt så klassisk håndverk fra samme produsent.
HORNOGRAFI: Ikke fullt så klassisk håndverk fra samme produsent. Vis mer

- Det har vært mye «mk II» i denne bransjen. Ting blir litt større og litt dyrere hvert år. Men her har noen faktisk tenkt helt nytt, her skjer det noe.

Magicoene låt forøvrig enda bedre i Magicos eget rom, der de var koblet opp til elektronikk i millionklassen fra sveitsiske Soulution. Aldri har jeg hørt en kontrabass tyngre og mer levende enn den Ron Carter trakterte solo i en Telarc-innspilling på dette anlegget.

Den analoge leirens svar? Det er horn, det. Et veritabelt monsteranlegg fra Avantgarde Acoustics, med et par Trio hornhøyttalere og doble, gigantiske basshorn som ser ut som de er rømt fra et kirkeorgel i nærheten. En gjenganger i suboptimal lyd på High End, sies det, men folk med mer finslepne øreganger får ha meg tilgitt: Med analoge, akustiske innspillinger avspilt fra en Studer spolebåndspiller på høy hastighet, hjulpet av Avantgardes egen elektronikk, vanket det et enormt, glassklart lydbilde og uanstrengt dynamikk fra topp til kjellerdyp bunn.

Dagbladets utsendte registerte enkelte tilløp til gåsehud, og det er jo hele poenget med high end.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media