Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Horntvedts Blitz-krig

«Sist hun forsøkte 'dialog' med Blitz, hadde hun med seg fire sivile politimenn fra Sentrum politistasjon, forkledd som medlemmer i næringskomiteen.»

I slutten av juni kom den glade melding fra byråden for næring og utvikling i Oslo, Grete Horntvedt, at hovedstadens politiske ledelse hadde bøyd av for byantikvarens krav om bevaring av Pilestredet 30 A, B og C. Alle tre bygningene anses som viktige i forståelsen av Pilestredet som et av de eldre gateløp i Oslo, og som kjent bodde Edvard Munch både i Pilestredet 30 A og B i perioden 1868 til 1875. År som satte dype spor fordi hans mor døde der. Nabobygget Pilestredet 30 C har de siste 18 år vært en av Norges mest kjente og omstridte bygninger under navnet Blitz.

Det ville knapt ligne byråd Horntvedt å gå på et politisk nederlag uten å sikre retretten, og det har hun klart gjennom å legge inn tilstrekkelig mange konflikter i saken, til å ødelegge enhver fornuftig løsning. Edvard Munchs barndomsgård blir bevart, men ikke leilighetene der han bodde! Disse skal deles opp til Oslos dyreste studenthybler. Høyrebyrådet har dessuten på det mest intrigante vis bestemt seg for at toppetasjen i Blitzhuset skal gjøres om til en håndfull studenthybler, mens de to nederste etasjer skal pusses opp til en ungdomskafé for «en annen gruppe enn Blitz»!

Saken handler nå i liten grad om kulturminner og studentboliger, men heller de Klondyke-aktige tilstandene for eiendomsinvesteringer som har blitt utløst av at naboene våre, Rikshospitalet, som nettopp har flyttet ut fra sitt store område bak murene i Pilestredet 32. Her skal det bygges 900 leiligheter i høy prisklasse frem til år 2005, sammen med en rekke andre kommersielle «Aker Brygge»-aktige prosjekter under dekknavnet kultur og fritid. Høyrebyrådet er så entusiastiske over denne nye jappeghettoen under navnet Pilestredet Park at de velvilligst vil fjerne alt viltvoksende i strøket. Og Blitz er selve marerittbildet på alt det ugress som ikke passer i den nye jappeparken.

For noen måneder siden gikk byrådet, den gang på sitt mer effektive og hurtigarbeidende vis, sterkt imot at ABC-gården på St. Olavs Plass kunne gjøres om til studenthybler. Dette var allerede et hybelhus, men ble heller overlatt til en hotellkjede - som ennå ikke har kommet lenger enn å sprenge ABC-teatret til pinneved. Det er ekstrem mangel på studenthybler i Oslo, men kommunen ville ikke bruke penger på en gård hvor hyblene allerede sto klare, når det var hotellinteressenter som meldte seg. Privatisering er trosartikkelen til byrådet, og da spiller det ingen rolle at kommunen nå må bygge absurd dyre studenthybler i Munchs gamle hjem, fremfor å kjøpe ABC-gården. Dem om det, men det kommer neppe til å gavne gjennomsnittsstudenten.

Byråd Horntvedt uttalte i forbindelse med sin sensasjonspregede lansering av utkastelsen av Blitz at «Blitz ikke er liv laga» og at hun vil ha et «bredere» ungdomstilbud i huset, gjerne for dem som skal bo i den nye Pilestredet Park. «Bredere tilbud» høres bedre ut enn «kommersielle tilbud». De skiftende Høyre-byrådene har gjennom årene systematisk utryddet nettopp all bredde i ungdomstilbud i Oslo og overlatt det hele til kommersielle krefter. Høyre-/Fremskrittsparti-byrådene har i tillegg hatt et nesten refleksbetinget hatforhold til Blitz, så Horntvedts nye hatutspill kommer ikke som noen overraskelse.

Blitz er det eneste stedet i Oslo med ikke-kommersiell presentasjon av hardcorepunk-, techno- og hiphopmusikk, og et åpent samlingssted for politisk frihetlig aktivisme på antirasistisk og antiimperialistisk grunnlag. Kafeen har gjennom 18 års eksistens vært husets hjerte og inngang til miljøet, og et billig alternativ for fattige mennesker mellom 14 og 75 år, så jeg ligger visst fortsatt sånn midt i feltet... Nei da, vi i førstegenerasjon har uunngåelig blitt 18 år eldre, men det er ingenting i veien med rekrutteringen, og gjennomsnittsalderen på huset er i dag faktisk lavere enn den var blant oss som startet Blitz for 18 år siden. I tillegg til kafeen inneholder huset øvingslokaler, lydstudio, verksteder, bokkafé, politiske tidsskrifter, mørkerom, møtelokaler, og på loftet RadiOrakel, verdens første kvinneradio.

Horntvedts forsøk på å sette grupper mot hverandre gjennom å stille en politikerskapt mangel på studentboliger opp mot Blitz' fortsatte eksistens, det stinker, stinker, stinker. Og enda mer illeluktende dum er planen om å pusse opp Pilestredet 30 C til en ungdomskafé i for mer passende mennesker. Ærlig talt, Horntvedt, du kan da ikke innbille deg at dette ikke er gjennomskuelig? Dette handler kun om å få fjernet Blitz - alle midler tillatt.

Næringsbyråd Grete Horntvedt sier til Aftenposten at hun vil «unngå kamp i gatene» om fremtiden for Blitz, vel vitende om at det er hun selv som gjør alt for å puste til ilden. Ingen informasjon har tilflytt oss før «Blitz ut - Studenter inn»-planen lanseres med den største Horntvedtske arroganse, noe som ikke sier så rent lite. Selvfølgelig får hun Fremskrittspartiets omfavnelse for sitt maktnytende prosjekt. Men med sitt «bredere ungdomstilbud» forsøker hun også å gjøre prosjektet salgbart for Kristelig Folkeparti. I fjor hadde KrFU et utspill hvor de nettopp krevde ungdomstilbud i Oslo sentrum, drevet av noen mindre frilynte frivillige organisasjoner. I Guds og Horntvedts hus er det mange rom...

Grete Horntvedt sier til Aftenposten at hun ønsker å gå i «dialog med Blitz» om vårt fremtidige endelikt. Sist hun forsøkte «dialog» med Blitz, hadde hun med seg fire sivile politimenn fra Sentrum politistasjon, forkledd som medlemmer i næringskomiteen. Hvis hun ikke vil ha kamp i gatene, er det vel grunn til å frykte at hun vil storme huset for å unngå dette.

Blitz oppfatter situasjonen i dag som langt mer truende og alvorlig enn den var under de store kampene for huset på 80- og 90-tallet - noe vi også tar konsekvensen av og samler støtte for husets videre eksistens. Vi har ikke kjempet i snart 20 år for huset bare for å la oss knekke av politikere som forsøker å tilrettelegge byen vår for en aksjesprutende risikokapital med jobbetid på eiendomsmarkedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media