Horoskop og CD-ROM

«Atelier Nords ascendant er i Steinbukken, og Saturn fins i det første huset. Det viser såvel evne til å arbeide ambisiøst og hardt for å oppnå idealistiske mål, som engasjement i samfunnsmessige forhold som står i forandringens tegn.»

  • Dette kan man lese om i horoskopet til kunstnerverkstedet Atelier Nord, som befinner seg langt fra å være et esoterisk sentrum med gamle billedmessige besvergelser og svartekunstens håndverksmessige formler på programmet. Horoskopteksten kommer med et museklikk fra institusjonens hjemmesider på Internett, hvor de teknologisk erfarne kunstnerne også presenterer seg gjennom data om egen produksjon og spesiallagete nettprosjekter. Orienteringen mot cyberspace skjer nok neppe etter noe astrologisk kart, men stjernetydernes attest kan kanskje være god å ty til når verkstedets ansvarlige skal styrke seg for å overtale sponsorer og opprettholde tilsiget fra offentlige økonomiske kilder.
  • Optimismen og pågangsmotet er nok uunnværlig for daglig leder Kristin Bergaust og hennes fire faste medarbeidere, som holder Atelier Nord gående på sjette året med budsjett til 2,62 stillinger. Forleden flyttet institusjonen inn i nye lokaler på Grünerløkka, og ved Akerselva strømmer det nå til stadig nye kunstnere som vil utforske mulighetene innenfor de elektroniske mediene. Der møter de ikke bare en maskinpark, men først og fremst kolleger og faglige spesialister som kurser, veileder og assisterer prosessene med digital videoredigering, multimedieproduksjon og nettspesifikke prosjekter.
  • Atelier Nord - som heter anart. i elektroniske sammenhenger - har sine røtter i det grafiske verkstedfellesskapet med samme navn fra 60-tallet, som Anne Breivik var krumtappen for inntil institusjonen profilerte seg med teknologiske produksjonsprosesser for fem år siden. Endringene innenfor vårt hjemlige kunstbilde med framveksten av produksjoner innenfor de digitale mediene kan neppe tenkes uten eksistensen av dette verkstedet med drivkrefter som Bergaust og Kenneth Korstad Langås. Noe av Atelier Nord-mangfoldet kan man også få tilgang til via CD ROM-tittelen «null en», og det trengs neppe å stilles noe nytt horoskop for å spå ei viktig framtid for en virksomhet som preges av fantasiens eksponering og ikke skjermfiksering.