OL-SENDINGENE: TV2s programledere Ingrid Halstensen og Erik Thorstvedt leder OL-sendingene fra studio i Rio. TV 2 sender24 timer i døgnet under hele OL, men kun direktesendingene mellom kl 18 og 23 - med litt slingringsmonn - blir tekstet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
OL-SENDINGENE: TV2s programledere Ingrid Halstensen og Erik Thorstvedt leder OL-sendingene fra studio i Rio. TV 2 sender24 timer i døgnet under hele OL, men kun direktesendingene mellom kl 18 og 23 - med litt slingringsmonn - blir tekstet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Hørselshemmedes landsforbund oppfordrer til boikott av TV 2s OL-sendinger

På grunn av manglende teksting. 

OPPDATERING: TV 2 annonserte seint i kveld at de har tatt grep. Kanalen skriver at de omprioriterer ressurser, og vil tekste 14 timer daglig under OL, fra klokka 09 til 23.

(Dagbladet): Hørselshemmedes landsforbund er opprørt over manglende teksting av TV 2s OL-sendinger. Det skriver Bergens Tidende i dag.

Mens Svensk Viasat tekster 12 timer av sine direktesendinger under OL, og den danske kanalen DR1 tekster sendingene i sin helhet, er det kun direktesendingene i såkalt «prime time» mellom 18 og 23 som tekstes av TV 2.

Generalsekretær Anders Hegre syns det er dårlig av TV 2 å ikke gi et tilbud alle kan ta del i.

- Over 700 000 nordmenn har nedsatt hørsel, og mange av disse er avhengig av teksting for å få med seg innholdet. Vi oppfordrer folk til å se på andre kanaler for å få tekstede OL-sendinger, sier Hegre til Dagbladet.

- Ikke kapasitet

Kringkastingsloven pålegger riksdekkende kommersielle tv-kanaler med mer enn fem prosent av samlet seertall å tekste direktesendte programmer mellom 18 og 23 så langt det lar seg gjøre.

- Vi er fleksible på disse tidspunktene, både i forkant og etterkant, slik at vi starter tekstingen naturlig og avslutter naturlig, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Dagbladet

Det betyr for eksempel at hvis en øvelse starter i «prime time» og varer utover klokka 23, så vil TV 2 tekste hele øvelsen til den er ferdig. I tillegg har TV 2 bemannet kraftig opp for å tekste alt av forhåndsplanlagte intervju og innslag under OL, opplyser Dahl.

- Det kreves et stort apparat for å direktetekste alt. Vi har verken teknisk mulighet eller kapasitet til å direktetekste mer enn det vi allerede gjør, sier Dahl.

- Sleper beina etter seg

Hegre sier det er et lite imponerende svar fra TV 2.

- De er en kanal som har oppdraget som allmennkringkaster, og de skal gi et godt og bredt tilbud til befolkningen. I denne saken sleper de beina etter seg, sier Hegre.

Han sier kanalen forholder seg til minimumskravene i loven, men mener det ikke burde være vanskelig for dem å sette inn ekstra ressurser for å tekste OL-sendingene i sin helhet.

- I USA tilbyr de perfekt teksting av alle idrettsarrangement. Der blir alt tekstet hele tida. Det rimer ikke at det skal være så vanskelig å gjennomføre, sier Hegre.

Han håper TV 2 snur i saken.

- OL er så vidt er i gang. Vi håper de nå setter en strek for denne dumme saken og bestemmer seg for å tekste alt, slik de andre nordiske landene gjør. Det tror jeg de vil stå seg veldig godt på, sier Hegre.

Tekster avslutningsseremonien

De eneste endringene TV 2 kommer til å gjøre er at de vil tekste avslutningsseremonien.

- Vi så i etterkant av åpningsseremonien at denne burde ha vært tekstet, selv om den ikke falt innunder lovgivningen. Det er en såpass viktig hendelse under OL, og det burde vi ha sett. Vi kommer derfor til å tekste avslutningsseremonien, sier Dahl.

Ifølge Bergens Tidende vil det ikke være mulig for å hørselshemmede å bytte til Viasat Sverige, da kanalen er sperret for nordmenn.

Danske DR1 er imidlertid en valgfri kanal både hos leverandøren Get og Canal Digital.