Hørt det før

Hvis Radio Norge gir oss norsk musikksmak i et nøtteskall, ligger vi forferdelig dårlig an.

RADIO: Det skyldes ikke at Radio Norge spiller dårlig musikk. Det gjør de ikke. Enkeltlåtene, som i løpet av de fire lyttertimene denne kommentaren er basert på for det meste opererte i spenningsfeltet mellom Bruce Springsteen og U2, har vært klassikere i årevis. De har ført til at artistene har solgt haugevis med plater, fylt enorme arenaer og dekket tusenvis av radiotimer. Problemet er bare at vi har hørt dem før. Alle som en.

Da Kanal 24 gjenoppsto som Radio Norge mandag, var et av hovedsalgspunktene til radiokanalen at de «satset på en sterk og tydeligere musikkprofil ». Men når man setter Radio Norge-artistene side ved side, Red Hot Chili Peppers, Bjørn Eidsvåg, CC Cowboys, Supertramp, 10cc, Briskeby og Queen, framstår musikkprofilen mer som et resultat av et grautete fyllevorspiel for de over førti, enn et bevisst musikkvalg. Hver for seg er det for det meste gode låter, sammen reduseres det hele til en hvit og mannsdominert 70- og 80-tallsmasse. Det er bra med klassikere, men det finnes da grenser?

Samtidig terpes det kontinuerlig på at Radio Norge spiller «variert musikk fra fire tiår » og «popsanger fra 80- og 90-tallet, som får deg til å synge med, blandet med det beste fra i dag ». Men gjennom flere timer med lytting, hørte jeg bare to låter fra denne siden av 2000-tallet, Briskeby og Katie Melua. Snakk om spenst.

Slik kanalen framstår i dag, har kanskje Radio Norge en klarere definert musikkprofil enn konkurrentene P4 og Radio. Men så lenge man ikke får høre én eneste låt man ikke har hørt før, er den også ekstrem lite interessant som musikk-kanal. Undervurderer Radio Norge faktisk lytterne så mye at de tror de overhodet ikke er interessert i ny musikk?

FYLLEVORSPIEL: «Det er bra med klassikere, men det finnes da grenser?», skriver Sigrid Hvidsten. Foto: SCANPIX/AFP
FYLLEVORSPIEL: «Det er bra med klassikere, men det finnes da grenser?», skriver Sigrid Hvidsten. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer
Hørt det før