LIKE GODE: «Private spillselskaper er minst like gode som Norsk Tipping til å forebygge spilleavhengighet, og det er ingen grunn til å frykte at et lisensregime skal bety mindre penger til gode formål i Norge», skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
LIKE GODE: «Private spillselskaper er minst like gode som Norsk Tipping til å forebygge spilleavhengighet, og det er ingen grunn til å frykte at et lisensregime skal bety mindre penger til gode formål i Norge», skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Hør på fakta

Private spillselskaper er minst like gode til å forebygge spilleavhengighet.

Meninger

I innlegget «Hør på frivilligheten» i Dagbladet 12.3 tar Rigmor Aasrud til orde for å bevare spillmonopolet i Norge. Den tidligere Ap-ministeren er ikke overbevist om at flere private spillaktører vil bety økte inntekter til Norge og frykter for økt spillavhengighet. Erfaringer fra andre land viser imidlertid at hun tar feil.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Danmark åpnet for et lisenssystem i 2012, og talsmann for Danske Spil, Thomas Rørsig, opplyser at de ikke har sett tegn til økt spilleavhengighet. Den danske idrettspresidenten Niels Nygaard har også nylig uttalt at liberaliseringen av spillmarkedet har gitt rundt 200 millioner kroner mer til stat og idrett. I Danmark betaler alle spillselskaper en fast sum for lisens, samt en flat skatt på deler av omsetningen. Storbritannia åpnet for et lisenssystem allerede i 2007. En ny studie publisert i Gambling Compliance finner at antallet spilleavhengige der har gått ned sammenliknet med 2010, og er nå på samme nivå som i 1999.

Vi i Betsson ønsker et Norsk lisensregime. Private spillselskaper er minst like gode som Norsk Tipping til å forebygge spilleavhengighet, og det er ingen grunn til å frykte at et lisensregime skal bety mindre penger til gode formål i Norge.

Tvert imot har Internetts fremvekst gjort spillmonopoler umulig å håndheve, og gjør at nordmenn spiller for flere milliarder hos private spillselskaper allerede. Selskaper som per i dag ikke skatter til Norge og som ikke får lov å dele overskuddet med gode formål. Et lisensregime vil bety økte inntekter for kultur og idrett, fordi kaken blir større når flere spillselskaper enn bare Norsk Tipping deltar i spleiselaget.

I tillegg vil et lisensregime innebære at myndighetene setter felles krav og kontrollrutiner knyttet til spilleavhengighet som alle aktører må følge. Dette er ikke akkurat noe frislipp, Rigmor.

Det er positivt at regjeringen tenker nytt i spillpolitikken og vil utrede et norsk lisensregime. Vi i Betsson stiller gjerne opp og bidrar med fakta i den prosessen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.