SKIPSREDER: Christoffer Hannevig (1884 - 1950) var en meget kjent norsk skipsreder som var aktiv i den såkalte jobbetida under første verdenskrig, og han etablerte blant annet mange skipsverft i USA. Foto: NTB Scanpix
SKIPSREDER: Christoffer Hannevig (1884 - 1950) var en meget kjent norsk skipsreder som var aktiv i den såkalte jobbetida under første verdenskrig, og han etablerte blant annet mange skipsverft i USA. Foto: NTB ScanpixVis mer

Høy sigarføring og død

Det er hundre år siden første verdenskrig ble til en fest. For noen. En ellevill aksjespekulasjon gjorde Norge til et land av brautende nyrike. Samtidig fikk arbeiderklassen forverrede levekår og om lag 2000 nordmenn mistet livet på sjøen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

26. januar 1914, og i dagene som fulgte, ble aksjeselskapet Transatlantic Motor Ship Company dannet. Det var rederen Christoffer Hannevig Jr. som sto bak prosjektet. Han hadde innsett at verdenskrigen ga særskilte forretningsmuligheter.

Fraktratene steg kraftig. Det var stor etterspørsel etter tonnasje fordi varetransporten til sjøs ble utsatt for stadige torpederinger. Men aldri så galt at det ikke var «godt for noen».

Hannevigs aksjeinnbydelse markerte den norske jobbetidas start. Det første året var selskapets avkastning på hele 85 prosent.

Første verdenskrig var et veiskille i europeisk historie. Norge var nøytralt, men ikke upåvirket av krigens gang. En besynderlig del av denne historien var den omseggripende aksjespekulasjonen, under benevnelsen jobbetid.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn