Høy sigarføring og død

Det er hundre år siden første verdenskrig ble til en fest. For noen. En ellevill aksjespekulasjon gjorde Norge til et land av brautende nyrike. Samtidig fikk arbeiderklassen forverrede levekår og om lag 2000 nordmenn mistet livet på sjøen.

SKIPSREDER: Christoffer Hannevig (1884 - 1950) var en meget kjent norsk skipsreder som var aktiv i den såkalte jobbetida under første verdenskrig, og han etablerte blant annet mange skipsverft i USA. Foto: NTB Scanpix
SKIPSREDER: Christoffer Hannevig (1884 - 1950) var en meget kjent norsk skipsreder som var aktiv i den såkalte jobbetida under første verdenskrig, og han etablerte blant annet mange skipsverft i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

26. januar 1914, og i dagene som fulgte, ble aksjeselskapet Transatlantic Motor Ship Company dannet. Det var rederen Christoffer Hannevig Jr. som sto bak prosjektet. Han hadde innsett at verdenskrigen ga særskilte forretningsmuligheter.

Fraktratene steg kraftig. Det var stor etterspørsel etter tonnasje fordi varetransporten til sjøs ble utsatt for stadige torpederinger. Men aldri så galt at det ikke var «godt for noen».

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.