Høyre og fagbevegelsen

At Høyre plutselig skulle ønske å avlyse mer enn hundre års kamp mot de godene som fagbevegelsen møysommelig har kjempet fram, var naturligvis for godt til å være sant.

ÆRLIGERE: «Vi konstaterer at Høyres sanne ansikt i forholdet til fagbevegelsen nå viser seg fram. I grunnen er det like greit, og ikke minst mye ærligere enn Torbjørn Røe Isaksens forsøk på kyss, klapp og klem,» skriver artikkelforfatteren. 
Torbjørn Røe Isaksen
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
ÆRLIGERE: «Vi konstaterer at Høyres sanne ansikt i forholdet til fagbevegelsen nå viser seg fram. I grunnen er det like greit, og ikke minst mye ærligere enn Torbjørn Røe Isaksens forsøk på kyss, klapp og klem,» skriver artikkelforfatteren. Torbjørn Røe Isaksen Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Hvis noe ser ut som ei and, flyr som ei and og kvekker som ei and, da er det sannsynligvis ei and. Ikke så rent få av oss, har derfor med stor undring og ikke så rent lite skepsis observert Høyres forsøk på å tilnærme seg fagbevegelsen den siste tida. Partiets arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen har gått høyt opp på banen med fagre ord og tilsynelatende ønsker om å ha et tettere samarbeid mellom Høyre og fagbevegelsen. Isaksen har med stor frimodighet registrert et domenenavn på Internett som heter www.arbeidspartiet.no. Vi blir ikke så opprørte av akkurat det, vi har da sans for humor!

Men Isaksens frierier til fagbevegelsen har åpenbart ført til uro på gressplenen i Høyre, og onsdag skvatt katta ut av sekken i Dagsavisen. Programutvalget i Oslo Høyre foreslår at partiet skal gå inn for å kutte sykelønna med 30 prosent. Forslaget får øyeblikkelig støtte fra sentrale høyrepolitikere som stortingsrepresentant Michael Tetzschner og Unge Høyres leder Henrik Asheim. Isaksen vil ikke kommentere forslaget fra programutvalget i Oslo Høyre.

TROMSØ 20090609: Transportarbeiderforbundets landsmøte. Per Østvold (t,h.) som har vært en markant leder 
i 18 år gratulerer sin etterfølger Roger Hansen. I en kampvotering vant Hansen med tre stemmers overvekt i ledervalget tirsdag.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .
TROMSØ 20090609: Transportarbeiderforbundets landsmøte. Per Østvold (t,h.) som har vært en markant leder i 18 år gratulerer sin etterfølger Roger Hansen. I en kampvotering vant Hansen med tre stemmers overvekt i ledervalget tirsdag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX . Vis mer

Vi visste det nok. At Høyre plutselig skulle ønske å avlyse mer enn hundre års kamp mot de godene som fagbevegelsen møysommelig har kjempet fram, var naturligvis for godt til å være sant. Et gammelt ordtak sier at det hjertet er fullt av, renner munnen over med. Vi nikker derfor gjenkjennende til Høyres ønske om å gå i strupen på de aller mest sårbare i arbeidslivet, nemlig de som er syke. Vi er ikke det minste overrasket over at partiet vil knabbe 30 prosent av lønna deres når de er sykmeldte. Høyre må jo på en eller annen måte finansiere sine løfter om skatteletter, og da kan man jo like godt ta det fra dem som allerede ligger nede.

Vi konstaterer at Høyres sanne ansikt i forholdet til fagbevegelsen nå viser seg fram. I grunnen er det like greit, og ikke minst mye ærligere enn Torbjørn Røe Isaksens forsøk på kyss, klapp og klem. Vi ser hva fagbevegelsen må arbeide for fram mot neste stortingsvalg. Det er ikke bare sykelønna Høyre vil bruke motorsaga på, Arbeidsmiljøloven skal også kvistes i fleksibilitetens navn. Vi slår fast at ei and fremdeles er ei and.