TROLLHÄTTAN, 20151020: 
Sverdangrepene på den svenske skolen var rasistisk motivert: - Ofrene har et tydelig utenlandsk uteseende
En 20 år gammel lærer og en 15-årig elev drept i Trollhättan.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TROLLHÄTTAN, 20151020: Sverdangrepene på den svenske skolen var rasistisk motivert: - Ofrene har et tydelig utenlandsk uteseende En 20 år gammel lærer og en 15-årig elev drept i Trollhättan.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Høyreekstremt drap

Høyreekstremismen har tatt flere liv.

Meninger

Torsdag ble fire personer knivstukket på Kronan skole i Trollhättan i Sverige av en 21-årig mann ikledd hjelm og Darth Vader-maske. Knivstikkingen endte med at en 20-årig hjelpelærer og en 17-årig elev døde av skadene av det som politiet sier var et bevisst attentat på mørkhudede. Gjerningsmannen ble drept av politiet.

Nå starter arbeidet med å bearbeide sorgen, forstå hendelsene og forhindre at slike hendelser skjer igjen.

Det er for tidlig med en endelig analyse av bakgrunnen for drapene. Trolig får vi den aldri. Det kan imidlertid se ut til at mannen passer bildet fra andre skolemassakrer og terrorhandlinger.

Anton Lundin-Pettersson var både høyreekstrem, kvinnefiendtlig og alene, og passer derfor teorien om at terroristene ofte er sinte, fremmedgjorte menn med et vanskelig forhold til kvinner.

Av naboene ble han omtalt som en einstøing. På Facebook har han engasjert seg i Sverigedemokratenes forslag om en folkeavstemning for en strengere innvandringspolitikk. Avskjedsbrevet avslører at det er «utlendinger som er målet for angrepet» og gir beskjed om at Sverige må ta imot færre innvandrere.

Skoledrapene var det første i sitt slag i Sverige siden 1961. Det er imidlertid grunn til å være redd for flere høyreekstreme angrep. Siden mars har det vært påsatt minst ni branner i boliger som enten allerede er i bruk av asylsøkere eller som var i ferd med å tas i bruk.

Protesten mot innvandringspolitikken er tydelig, og den har nå fått dødelige konsekvenser.

På Facebook legger innvandringskritikere allerede skylden for drapet på innvandringspolitikken. Det er forståelig, men moralsk uholdbart.

Det er ikke tilfeldig at drapet fant sted i Trollhättan. Den fattige drabantbyen har både høy innvandringstetthet og høy arbeidsledighet. Å legge skylda på innvandringen eller innvandringspolitikken er imidlertid som å skylde voldtekten på den lettkledde jenta.

Flere innvandrere kan føre til voldelige reaksjoner, men vi kan aldri bortforklare vold. Det er det høyreekstreme tankegodset, ikke innvandringen, som må ta skylda.

Det finnes ingen enkle løsninger for å forhindre ekstremistisk vold. PST må selvfølgelig ta på alvor høyreekstremisme. Politiet må på sin side slå hardere ned på oppfordringer til vold. På nettet oppfordres det daglig til drap på innvandrere. Det kan ikke fortsette uten sanksjoner.

Det viktigste arbeidet gjøres imidlertid i sivilsamfunnet. Alenegående ulver er farlige. Inkludering er derfor det viktigste botemiddelet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.