LEDER

Høyres atomvri

Høyre kan ikke vingle eller spre usikkerhet i et så alvorlig spørsmål for norsk utenrikspolitikk.

USIKKERHET:  Utenriksminister Børge Brende lurer på om utenrikspolitisk debatt er i strid med grunnloven.
USIKKERHET: Utenriksminister Børge Brende lurer på om utenrikspolitisk debatt er i strid med grunnloven. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er en stund siden atomvåpen skapte strid i opinionen og på Stortinget, men VG og Høyre gjorde forleden et tappert forsøk på å vekke en politisk klassiker til live igjen. Angivelig skulle opposisjonen med Ap i spissen ha brutt med både Norges utenrikspolitisk linje og politisk kutyme ved å be regjeringen jobbe for et forbud mot atomvåpen. Tildragelsen skal ha skjedd i utenrikskomiteens behandling av stortingsmeldingen om globale sikkerhetsutfordringer, og fikk utenriksminister Børge Brende til å kontakte stortingspresidenten for å høre om forslaget var i strid med Grunnloven som sier at regjeringen har ansvaret for utenrikspolitikken.

Det er naturligvis ingen forbud i Grunnloven mot å diskutere utenrikspolitikk. Brendes forespørsel var utidig og skapte unødig usikkerhet om stortingsflertallet var på kollisjonskurs med både regjeringen og våre allierte i Nato. Det ble også tolket slik i VG, hvor politisk redaktør beskyldte Ap for å sette vårt forhold til alliansen i fare i en tid med stor sikkerhetspolitisk uro. Hanne Skartveit mente Jonas Gahr Støre var blitt forledet av venstresida i partiet. Igjen ble det skapt inntrykk av vingling og venstreglidning.

Problemet med framstillingen i VG og fra Høyres side er at den er feil og lett kunne faktasjekkes. Det er verken Ap eller resten av opposisjonen som har snudd. Det har Høyre gjort. Forslaget handler ikke om en ensidig nedbygging av atomvåpen, men om å ha en verden uten atomvåpen som mål, parallelt med arbeidet for nedrustning. Dette er for øvrig på linje med president Barack Obama og den tyske forbundsdagen. Det var også politikken under de rødgrønne og altså ikke mer radikalt enn at Jens Stoltenberg i dag er sjef for Nato.

Høyre støttet denne linjen i forrige periode. Ikke bare det, Høyre var utålmodig og etterlyste i Stortinget framdrift i regjeringen Stoltenbergs arbeid for et forbud mot atomvåpen. Da grenser det til uærlig når Høyre hevder et tilsvarende forslag truer enigheten i utenrikspolitikken og uroer våre allierte uten å erkjenne at man har snudd. Hva har skjedd i Høyre? Nedrustning og forbud mot atomvåpen er ikke akkurat kampsaker i Frp, men Høyre kan ikke vingle eller spre usikkerhet i et så alvorlig spørsmål for å tekkes en regjeringspartner. Hvis det uryddige atomvåpenspillet skyldes at Frp har fått en hånd på rattet også i sikkerhetspolitikken, er det nødvendig å vite.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer