Høyres dobbeltspill

De som tror fint lite står på spill ved høstens stortingsvalg, har ikke fulgt med i timen.

SIKRER SEG:   «Høyre kopierer Moderaternas dobbeltspill: De går til valg på å være velferdsstatens bestevenn, men sikrer samtidig ryggdekning for å gjøre det motsatte når de vinner makten», skriver kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SIKRER SEG: «Høyre kopierer Moderaternas dobbeltspill: De går til valg på å være velferdsstatens bestevenn, men sikrer samtidig ryggdekning for å gjøre det motsatte når de vinner makten», skriver kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en snusfornuft som forteller at ingenting egentlig endrer seg i Norge, uansett hvem som vinner valg. Mulighetene for Norges aller første mørkeblå Frp/Høyre-styre utløser helst bare gjespende betraktninger fra ringrevene i kommentariatet. Regjeringer kommer og går. Den norske modellen består. Tror de.

Fraværet av kritisk nysgjerrighet som følger av denne verdensvante posituren utnyttes til fulle i Høyres nye fortelling om Høyre. Partiet er liksom blitt helt tannløst og ufarlig. Klassekampen forkynner nå at «Høyre freder sykelønna» (28.2.2013).

Snusfornuften seiret i svensk opinion før valget i 2006. Glemt var Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt sin grunnholdning til velferdsstaten: Den har gjort svenskene «mentalt handikappede og indoktrinerte». Mange tok retorikken på alvor da han lanserte Nya Moderaterna som Det nya arbetarpartiet og sverget troskap til den svenske modellen.

Samme ekstreme forvandling gjennomgår ekstremliberalister i Norge. Det er ikke så mange år siden Høyres Torbjørn Røe Isaksen ga den norske modellens velferdsstat skylden for intet mindre enn «stakkarsliggjøring, klientifisering og undergraving av arbeidsmoralen». Han ville «sjokkstarte en reell debatt om den sosialdemokratiske velferdsstaten, klientsamfunnet, offermentaliteten» (Morgenbladet, 26.5.2005).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer