Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høstbok fra alle de store

Kanonene rulles fram hos norske forlag til høsten: Saabye Christensen, Elstad, Ambjørnsen og Jacobsen er noen av de mange store navnene. Og Odd Nerdrum debuterer som dramatiker.

Det er nå siste innspurt for de mange forfatterne i Norge som skal rekke å få boka si utgitt til høsten. Dagbladet kan i dag avsløre lista som viser at det blir en av de mest navngjetne sesongene på lenge. En av dem det knyttes størst forventninger til, er Lars Saabye Christensen . Han har reist mye i forbindelse med «Halvbroren». Det er derfor imponerende at han nå skal utgi to bøker.

Bort fra «Halvbroren»

- Det er riktig at jeg har hatt usedvanlig mange reisedøgn bak meg de siste månedene. Men å skrive er nå engang en del av en forfatters plan, sier Saabye Christensen. I september kommer romanen «Maskeblomstfamilien».

- Det er en ganske kompakt og veldig mørk roman om en ganske usedvanlig familie i Oslo. Det er kort fortalt en historie om deres mange hemmeligheter og løgner.

- En episk fortelling à la «Halvbroren»?

- Nei, dette blir den helt andre veien. Alt foregår på en enkelt scene.

Saabye Christensen feirer sin 50-årsdag den 21. september med nok en bokutgivelse. Det er diktsamlingen «Sanger og steiner» i samarbeid med billedkunstneren Torunn Myran .

- En langt lysere bok enn «Maskeblomstfamilien», sier han.

Nytt storverk

Cappelens krimlokomotiv skal også lufte seg til høsten. Anne Holt kommer med ny roman med Hanne Wilhelmsen. Ingvar Ambjørnsen er aktuell med nye noveller i en samling med arbeidstittelen «Delvis til stede». Karin Fossum fortsetter utenfor krimsporet med romanen «Natt til fjerde november». Roy Jacobsen er en annen av Cappelens store denne høsten. Han har skrevet en historie fra sagatida. På samme forlag utgis Dagblad-spaltist Selma Lønning Aarø s roman «Vil ni åka mera?».

Anne Karin Elstad har begått et nytt episk verk på Aschehoug forlag. «Odel» er fortellingen om vestfoldkvinnen Tora Lande og hennes liv på en gård i Vestfold. Det blir ingen tynn bok, med et livsløp som strekker seg fra 1935 til 2000. Jo Nesbø er tilbake med en Harry Hole-fortelling med tittelen «Marekors». Torill Brekke kommer med en oppfølger til romanen «Sara». Utgivelsen i år bærer tittelen «Brostein». Carl Frode Tiller ble i fjor tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for «Skråninga», og har ny bok klar nå. Årets roman heter «Bipersonar». Stor oppmerksomhet fikk også Kristin Valla for «Muskat» for to år siden. Nå skriver hun om tre unge vagabonder i det moderne Europa i romanen «Turister».

Nerdrum om Kant

Odd Nerdrum skal også vise at han kan mer enn å male og prate.

Nerdrum debuterer denne høsten som dramatiker med stykket «Immanuel Kants siste dager». Stykket er allerede antatt av Nationaltheatret.

Arbeid fra Øystein Lønn mottas alltid med forventninger fra lesere og kritikere. Nå har han klar bok to i trilogien om Simen Linde - med tittelen «Simens stormer». Pål Gerhard Olsen tar skrittet fra slektsroman til den nyoppfunnede sjangeren slektsstevneroman, i en polyfonisk og episk fortelling med 12 ulike stemmer med tittelen «Pinse». Det knyttes også forventninger til Nicolai Frobenius , som har skrevet romanen «Det aller minste» basert på stykket «Mikromani», som ble oppført på Nationaltheatret tidligere i år. Fra Aschehougs krimavsnitt er Jan Mehlum og Kjell Ola Dahl begge aktuelle, med titlene «Siste dansen» og «Lille Tambur». Fra samme sted kommer også thrilleren «Mannen med oksehjerte». Det spesielle her er at den er skrevet av en forskningssjef ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad .

Fra Oktober meldes det at Per Petterson skal få sitt store gjennombrudd i høst. Handlingen blir en bredt anlagt fortelling om en mann som ser tilbake på sitt liv. Hos Det Norske Samlaget har humorprofessor Arthur Arntzen tatt faget opp til vurdering, og ut av dette begått boka «Det latterlige alvor». Kagge forlag har også kjente navn på lista. Johan Galtung leverer to bøker. «Både og» handler om konfliktløsning. Professoren debuterer også som barnebokforfatter med «Flyveappelsinen». Fra den litterære avdelingen hos Kagge kommer Sverre Knutsen med krimboka «Død hånd». På samme forlag har Arne Scheie og Olav Viksmo Slettan fra TV-programmet «Reparatørene» slått seg sammen og ser på engelsk fotballs historie i Norge i «En fin dag for fotball».

Høstens store biografiske høydepunkt kan allerede nå utropes. Ingar Sletten Kolloen har jobbet i flere år med Knut Hamsun, og 10. september kommer det første av to bind om dikteren.

Her presenteres nye og oppsiktsvekkende opplysninger. Etter det Dagbladet erfarer, er tittelen «Svermeren».

Samlaget gir også ut en biografi om Ragnvald Skrede til høsten. Han var Dagbladets hovedanmelder for litteratur fra 1952 til 1966, og det er Otto Hageberg som har ført historien i pennen.

DOBBELTUTGIVELSE: Lars Saabye Christensen kommer med to bøker i høst: Diktsamlingen «Sanger og steiner» og romanen «Maskeblomstfamilien», sistnevnte blir helt omvendt av kjempesuksessen «Halvbroren», ifølge forfatteren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media