Høstens beste krim

«Elskede Poona» er Fossums femte politiroman om etterforskerne Sejer og Skarre, og den er ikke bare høstens overlegent beste norske krim, den er etter min mening blant de beste norske kriminalromaner som noen gang er skrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Landbruksmaskinselgeren Gunder Jomann fra bygda Elvestad drømmer, spesielt om en indisk kone. Han bestiller billett til Mumbai og på en restaurant der treffer han Poona Bai.

Snart viser det seg at Poona godt kan tenke seg en framtid med denne trauste, blåøyde mannen som tenker før han snakker. Gunder reiser i forveien hjem til Elvestad og venter. Forgjeves. Dagen etter Poona skulle ha kommet, finner politiet det maltrakterte liket av en utenlandsk kvinne i nærheten av Gunders hus.

Nådeløst

I årets roman skriver Karin Fossum klarøyd og nådeløst, men ikke uten empati, fram lokalsamfunnet og dets mekanismer på en måte som tidvis kan minne om Flannery O'Connor.

Hos Fossum handler det heller ikke om en ond vilje, men derimot om «den gode viljen som hindrer folk å si det de vet».

Med kontrollerte tak skraper hun fernissen av det vi kaller et liv, men som kanskje bare er illusjoner og til slutt den uunngåelige konsekvensen av en lang rekke uoverveide valg.

Menneskets evne til fornektelse og destruksjon og det avhengighetsskapende samspillet mellom dette er grunntemaene i Fossums gjennomarbeidede, velskrevne og opprivende roman, en fortelling som hadde stått som en påla sjøl uten forbrytelsens element.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer