Høstens mest populære mordgåte høres på radio

Krim-føljetongen «Serial» sprenger rekorder på iTunes.

DØMT: Adnan Syed (nederst til venstre) ble dømt for drapet på sin ekskjæreste, Hae Min Lee, i 1999. Nå er saken mot ham blitt gjenstand for verdens mest populære sending. Foto: Serial
DØMT: Adnan Syed (nederst til venstre) ble dømt for drapet på sin ekskjæreste, Hae Min Lee, i 1999. Nå er saken mot ham blitt gjenstand for verdens mest populære sending. Foto: Serial Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Den er seriehøstens kanskje største hit, og du kan høre på den på vei til jobben. Podcasten Serial har spredt seg som ild i tørt gress siden den ble lansert tidlig i oktober. Siden da har Apples iTunes-butikk registrert 5 millioner nedlastinger og strømminger.

Med det er Serial den raskest voksende podcasten i formatets historie, melder Apple og praten om at podcastformatet kan få sitt "endelige gjennombrudd", sin "gullalder" og/eller "nye vår" har fått seg en ny svingom.

Men mest av alt prater folk om selve drapssaken.   

- Noen lyver For Serial tar for seg mordet på high school-eleven Hae Min Lee i 1999. Hun ble funnet kvalt i Leakin Park i Baltimore. Etter hvert ble  hennes tidligere kjæreste Adnan Syed arrestert og dømt for drapet. Han soner en livstidsdom.

Det finnes en rekke helt relevante spørsmål å stille om saken mot Syed, som i stor grad ble basert på telefonlogger og vitnemålet fra Syeds pot-dealer, som skal ha hjulpet ham med å gjemme liket. Det er de spørsmålene journalist Sarah Koenig starter med i det hun begynner å tråkke opp sporene fra den 15 år gamle saken.

Hun snakker med Syed, venner av Lee og andre som kan tenkes å vite noe. Hun går gjennom rettsdokumenter, tester kjøreruter og snakker med eksperter. Og det er i grunnen bare én ting som er hundre prosent sikkert, som hun sier i første episode:

- Noen lyver.

Oppfølgerpodcast på NRK Koenig har flere ganger sagt at hun, i likhet med lytteren, ikke vet hvordan serien vil slutte. Hun produserer serien mens den sendes. Det gjør den unik, sier Ragnhild Laukholm Sandvik, som jobber i Salongen i P2 og i likhet med resten av redaksjonen hekta på Serial.

- Hun etterforsker underveis og har ikke dramaturgien klar fra før. Det er forsåvidt en vanlig måte å jobbe med en radiodokumentar på. Men innen du sender noe ut til publikum, vet du som regel hvor det skal ende, og det gjør ikke Koenig i Serial. Det er helt nytt. 

- Ønsker du en klar konklusjon på serien? 

- Det starter nok litt sånn, fordi man er vant til det fra krimverden og om man har lest bøker eller sett dokumentarer om drapssaker. Men jeg tror at det kommer til å ende på en tvetydig måte. Vi er jo uenige her internt og, med hensyn til det store spørsmålet om Adnan Syed er skyldig eller uskyldig. 

Denne uken kommer Salongen til å bringe diskusjonene i redaksjonen ut til folket gjennom en egen podcast hvor de diskuterer utviklingen i etterforskningen. Lignende podcaster finnes blant annet hos Slate og AV Club

- Voksenopplæring i rettsvesenet Harald Klungtveit, som er krimjournalist i Dagbladet er også blant dem som følger serien tett. Han mener det er flere grunner til at serien skiller seg ut. 

- For det første er det utvilsomt et veldig spennende potensielt justismord og et fengende persongalleri fra virkeligheten. Samtidig er det også en vanvittig godt gjennomført voksenopplæring i rettsvesenet, hvordan det fungerer og ikke minst hvordan journalistikk blir til. Jeg håper den gir mange et innblikk i hvor lite svart/hvitt straffesaker kan være og hvor dårlig underbygd en sak i verste fall kan være fra myndighetenes side, sier han.

- Hva tror du om slutten? Klarer du deg uten en klar konklusjon? 

FAN: Ragnhild Laukholm Sandvik i Salongen på P2 Foto: NRK
FAN: Ragnhild Laukholm Sandvik i Salongen på P2 Foto: NRK Vis mer

- Jeg håper de ikke faller for fristelsen til å insinuere en konklusjon hvis det faktisk står helt åpent til slutt. Den øvelsen de allerede har gjort er så verdifull i seg selv at det ikke gjør noe om det ender åpent, kanskje er det også en slags seier.

Flere sesonger Serien er den første spinoffen fra This American Life, et Chicagobasert radioprogram som har eksistert under ledelsen til Ira Glass siden midten av 90-tallet.

This American Life har etablert mye av tonen man kan høre i andre podcaster og radioprogrammer i dag: En litt uformell og slentrende fortellerstil som nesten kan få lytteren til å glemme at det som regel er svært gjennomarbeidet og grundig journalistikk vedkommende lytter til. 

- I den nordiske radiotradisjonen har man vært opptatt av at det skal være scenedrevet, at man gjør opptak på location og er flue på veggen, sier Laukholm Sandvik.

- I This American Life er det veldig ofte reporteren som forteller historien. De er historiefortellere, de har skrevet et godt manus og fremfører det godt. De gjør også telefonintervjuer, som egentlig er fy-fy innenfor radio, men de er utrolig gode på å posjonere ut alle virkemidlene. De har en grundighet og en tillitsvekkende måte å rapportere det på. Du merker at det ligger en enorm innsats bak historiene de forteller og måten de nøster seg bakover på, sier hun. 

Ira Glass, som er sjefen og den karakteristiske verten i This American Life, har sagt at Serial vil få flere sesonger, men at de neste vil dreie seg om andre ting enn drapssaker. 

- Tror du det vil fungere like bra?

- Det er en grunn til at uløste drapsgåter er en sjanger, men jeg tror det går an å finne det samme dramaet i andre typer stoff. De er svært gode på å finne den typen gåter. 

FAN 2: Harald Klungtveit, krimjournalist i Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones
FAN 2: Harald Klungtveit, krimjournalist i Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer