Høstens mest spennende ungdomsbøker ser mørkt på framtida

Her er noen å glede seg til.

DYSTOPISK HØST: Flere nye, dystopiske ungdomsbokserier kommer på norsk i høst. Blant dem er «The Maze Runner», som også har blitt filmatisert og kommer på kino om kort tid. Foto: FILMWEB
DYSTOPISK HØST: Flere nye, dystopiske ungdomsbokserier kommer på norsk i høst. Blant dem er «The Maze Runner», som også har blitt filmatisert og kommer på kino om kort tid. Foto: FILMWEBVis mer
Kommentar

Science fiction og fantasy er smale sjangre innen voksenlitteraturen. Blant barn og ungdom er det stikk motsatt. Til gjengjeld blir mange av disse bøkene også lest av voksne. Det er noe av grunnen til at historier som «Hunger Games» og «Divergent» har blitt så store suksesser.

Liker du disse, har du mye å glede deg til framover. Dystopien er uten tvil den nye, store ungdomsboksjangeren. Skumle framtidsscenarier kjennetegner mange av høstens mest spennende bøker.

Sigbjørn Mostue er kjent for de populære fantasyseriene «Den siste magiker» og «Gravbøygen våkner». Hans nye bok «I morgen er alt mørkt» handler om en mystisk, epidemisk sykdom som får folk til å gå amok. Sykdom er også temaet i amerikanske Chris Weitz? «The Young World», der alle verdens mennesker over 18 år dør. Barna som er igjen må finne årsaken, skal de få leve lenger enn 18-årsdagen. Weitz er regissør og har jobbet med både «American Pie» og «Twilight», så han burde ha god peiling på aldersgruppa.

Det er også verdt å nevne serien «The Maze Runner», som blir lansert på norsk i høst, samtidig som storfilmen basert på bøkene kommer på kino: En gruppe unge gutter våkner opp i en lysning, uten å huske hvem de er eller hvor de kommer fra. Eneste vei ut er gjennom en diger labyrint, befolket av skremmende vesener.

Terje Torkildsen er en kjent skikkelse innen norsk dystopisk ungdomslitteratur, med den prisvinnende Dystopia-serien. Hans første bok etter serien, «Arrfjes», er derimot en historisk sjøroman fra 1812. De fleste nye fantasybøkene kommer i allerede etablerte serier.

Det er store forventninger til Siri Pettersens «Råta», oppfølgeren til fjorårets knalldebut, «Odinsbarn». Den ble nominert til Bokhandlerprisen, som første fantasybok.

Selvsagt går det an å skrive godt og spennende om norsk ungdom her og nå også. To bøker vi anmelder i dag, av Simon Stranger og Arne Svingen, viser det.

Flere lovende sakprosaprosjekter er også på vei. Cappelen Damm samarbeider med reportasjebyrået Paragon Features om «Fra ungdommen», et generasjonsportrett av norsk ungdom i ord og bilder.

Oda Faremo Lindholm debuterer med boka «Bullshit-filteret», som tar for seg hva som påvirker jenters selvfølelse, og hvordan du kan bli mer fornøyd med deg selv.

Kanskje den kan leses sammen med amerikanske Maya van Wagenens «Populær»? Hun er femtenåringen som bestemte seg for å bruke ett år på å teste ut en 50-tallsbok med råd til ungdom som vil klatre på den sosiale rangstigen. Boka om prosjektet ble en bestselger, Wagenen ble populær, og filmrettighetene er solgt til Dreamworks.

Hvilke bøker som blir mest populære, vet vi ennå ikke. Sikkert er det i alle fall at ungdomsbøker ikke er ensbetydende med enkel litteratur, like lite som fantastisk litteratur er det samme som virkelighetsflukt.

Skulle du være blant dem som (smug)leser bøker som i utgangspunktet er skrevet for langt yngre mennesker, har du ingen ting å skamme deg over.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.