Samtiden er ute med ny utgave. Redaktør Knut Olav Åmås har vist en imponerende evne til å skape debatt rundt magasinet. Belønningen er økt salg: Opplaget har økt fra 4500 til 7000. Og igjen vil de som er intervjuet i Samtiden, også dukke opp i landet: Amerikas enmannsopposisjon Gore Vidal kommer, det samme skal filosofifyrverkeriet Slavoj Zizek.
Vidal er en mann som i alle sine 77 år lett og uanstrengt ikke bare har satt seg i sentrum for sitt eget liv, men også erklært seg midt i historiens sentrum. Han har kjent de fleste, og er ikke alle hans venner, skyldes det bare at han trives like godt med uvenner. Politisk er han i opposisjon til alt USA står for, og spissformuleringene triller ut av mannen raskere enn injurieadvokater kan plukke dem opp. Litt problematisk er det likevel at Vidal intervjues av en større konspirasjonsentusiast enn ham selv. Til tider er det vanskelig å lese hvor Vidal slutter og Truls Øra tar over.
Det er en fascinerende samtale, der de fyker gjennom Goethe i Weimar, karnevalismens gode og dårlige sider, Katarina Witts krav om menn og franske pateer, og Stasis problemer med dette, samt selvsagt 11. september og situasjonen i Jugoslavia («poetene ble de samme haukene»). De virkelige heltene i dag, sier Zizek, er de israelske pilotene som nektet å fyre av våpen over flyktningleiren i Jenin, fordi de bare så sivile mål.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger