Hotel Cæsar - tilbake til start

Etter 1 150 episoder, seks og et halvt år og 14 sesonger, setter TV 2 opp igjen Hotel Cæsar fra episode én. Og lar den løpe i beste sendetid mandag-fredag i hele sommer.

-  En foreløpig intensjon er å sende samtlige 1 150 episoder på nytt, men dette er jo en prosess som vil ta noen år. Til høsten er vi tilbake med nye episoder i beste sendetid. Reprisene blir da flyttet til formiddagen, sier informasjonsmedarbeider Bjarne Laastad i TV2.

Suksess

Hotel Cæsar har sesong etter sesong vært en kommersiell suksess for TV 2. For tida følger nesten en halv million seere intrigene ved det fiktive Oslo-hotellet. Det betyr en seerandel i tidsrommet 19.30-20.00 på hele 40 prosent.

Mange store norske skuespillere har figurert i serien. Men pr i dag er bare Astrid (Sossen Krohg) og Juni (Anette Hoff) igjen fra persongalleriet som ble intodusert i premieren, 24. oktober 1998.

-  Fredag 27. mai går vårens siste Cæsar-episode på lufta. Mandag 30. mai er det duket for re-premiere på aller først Cæsar-episode, opplyser Bjarne Laastad.

Kult-status

Første episode har allerede opparbeidet seg en viss kult-status.

Episodens nøkkelscener er når hotelldirektør Georg Anker-Hansen (Toralv Maurstad) gir sin nye lærling og protesjé Rolv Espevold (Tom A. Haug) i oppdrag å finne esorte-piker til en middag han skal holde for noen rike arabere - og Espevold presenterer sin sjef for Ninni , spilt av Henriette Lien.

Vi røper forhåpentligvis ingen hemmelighet når vi sier at gledespiken Ninni gjør et mektig inntrykk på direktør Anker-Hansen, at de gifter seg, og at Ninni blir en maktfaktor ved hotellet i en rekke tv-sesonger framover.

Virkelig

Utgangspunktet for koblingen - og dermed serien som sådan - bygger på en virkelig historie - om den danske ungjenta Jannie Spies som giftet seg til rikdom med reiselivsmogul og milliardær Simon Spies.

Men i den aller første scenen i den første episoden av Hotel Cæsar, er det to andre karakterer vi møter - nemlig hotellets portier, den enøyde Åge i Karl Sundbys skikkelse - og hans pikkolo-sønn Henning, spilt av en purung Stian Barsnes Simonsen.

-  Stian var ukjent da han ble valgt til rollen. Seinere har han jo gjort en viss karriere som skuespiller og profilert programleder i NRK, konstaterer Bjarne Laastad.

Brå overgang

Det kan muligens bli litt pinlig for de involerte - kanskje også for seerne - å få dette gjensynet med en gammel Cæsar. Overgangen fra en nyinnspilt episode fredag - til den nesten sju år gamle premieren mandag - kan bli en brå overgang.

-  Hotel Cæsar har jo gjennomgått en stor utvikling i løpet av disse årene, og dette vil nok vises på skjermen. Teknikk, regi, skuespill og manus - alt har endret seg betydelig fra 1998 til i dag, fastslår Bjarne Laastad i TV 2.

Kjente navn

Kjente skuespiller-navn har også kommet og gått i løpet av de knappe sju årene:

Kari Simonsen, Tom Sterri, Eindride Eidsvold, Per Christensen, Anders Hatlo, Ola B. Johannessen, Håvard «Pelle og Proffen» Bakke, Vanessa Borgli, Nicolay Lange-Nielsen har alle bidratt.

Man kan trygt si at disse navnene har bidratt til å gjøre Hotel Cæsar - og dermed også såpe - stuereint i Norge. Slik var det ikke i den spede begynnelsen:

«Venner og fiender», som var TV Norges svar på Hotel Cæsar, ble (med noen ukers margin) den første norskproduserte såpeserien. Den ble for eksempel tatt av plakaten etter kort tid.

Den dag i finnes det fortsatt episoder av serien - med Inger Lise Rypdal og Odd Børresen i hovedrollene - som ikke er vist på tv. Og nok aldri vil bli det heller.

Hotel Cæsar har derimot bare strammet grepet på tv-seerne. Serien er også blitt en betinget eksport-suksess, ettersom den er kjøpt av polsk og ukrainsk fjernsyn. Serien ble også solgt til Sverige - som lagde sin egen versjon, Hotel Säger.-  I Norge spiller vi inn én episode ukentlig av Hotel Cæsar. Det har vi gjort hele tida. I Sverige spilte de inn to episoder hver uke. Det ble hesblesende - kan være forklaringen på at Hotel Säger gikk inn, mens Hotel Cæsar er still going strong, antyder Bjarne Laastad.

HETT MØTE: Episode 1 - og hotelldirektør Georg Anker Hansen (Toralv Maurstad) får eskortepiken Ninni (Henriette Lien) til bords.
HELE STABEN: Et klassisk bilde fra startfasen i Hotel Cæsar. Og selvfølgelig var Georg Anker Hansen (Toralv Maurstad) og Ninni (Henriette Lien) plassert foran.
FØRSTE SCENE: Det er disse to gutta - portieren Åge (Karl Sundby) og hans pikkolo-sønn Henning (Stian Barsnes Simonsen) - som spiller i den aller første Cæsar-scenen.