Du leser nå Dagbladet Pluss

Hotellkultur

Det siste gjenværende turisthotellet fra jernbaneutbyggingens tid i Gudbrandsdalen ble kjøpt på billigsalg av to kunstnere. Dermed ble Harpefoss hotell et mini-kultursenter ved Lågen.

KLASSISK STIL: Harpefoss hotell ble oppført under jernbaneutbyggingen på slutten av 1800-tallet, og var mellomstasjon for turister som skulle videre til fjells. Hotellet har vært ute av drift siden 1930-tallet, men er nå revitalisert som et senter for samtidskunst og -kultur midt i tradisjonsrike Gudbrandsdalen. Foto: Harpefoss hotell
KLASSISK STIL: Harpefoss hotell ble oppført under jernbaneutbyggingen på slutten av 1800-tallet, og var mellomstasjon for turister som skulle videre til fjells. Hotellet har vært ute av drift siden 1930-tallet, men er nå revitalisert som et senter for samtidskunst og -kultur midt i tradisjonsrike Gudbrandsdalen. Foto: Harpefoss hotellVis mer

Hva gjør man som ung trebarns kunstnerfamilie etter noen år i Berlin, når den planlagte reetableringen i moderlandet synes utenfor rekkevidde for kulturarbeider-budsjettet? Fire rom og kjøkken på Grünerløkka er utelukket. Men hva med fem mål tomt, inkludert et treetasjes klassisk turisthotell i sveitserstil og egen canyon, midt i vakre og tradisjonsrike Gudbrandsdalen?

Ikke vet jeg om det går under begrepet «kulturelt entreprenørskap», men dette er i alle fall hva Anna Sigmond Gudmundsdottir og Eivind Slettemeås gjorde: Etter noe tids leting på finn.no slo paret til på gamle Harpefoss hotell - forslitt og forlatt, men til en pris som gjorde en noe mer eventyrlig hjemkomst mulig.

Fire års arbeid og tre års variert drift senere, med utstillinger, festivaler, helgecafe og produksjon av diverse kunstprosjekter i omegnen, er Harpefoss hotell i ferd med å etablere seg som et mini-kultursenter langs Lågen. Denne helgen var det for eksempel poesifestival, med skaldekamp på høyfjellet og opplesninger på låven, samt en fortsatt pågående utstilling i hotellets galleri. Der har Tobias Leira og Gunhild Mathea Olaussen laget en lys- og tekstinstallasjon som fremstiller festivalens tema, det noe nittitallsaktige «intertekstualitet», som et scenerom i miniatyr, hvor publikum selv kan sette sammen tekstfragmenter ved hjelp av glassplater og lyseffekter i et hjemmesnekret titteskap.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

1 MÅNED*

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

*Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden (165 kr/mnd). Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene, fordelt på Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

PRØVETILBUD

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per uke 0,03 kr per dag.

**Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/mnd) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per måned 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Tilbudet inkluderer papirutgaven av Dagbladet med Magasinet levert hjem hver lørdag. Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (Totalt 165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • ** Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.