Høvdingen tar farvel

ÅS (Dagbladet): I kveld vedtar kommunestyret i Ås at Terje Kristiansen ikke lenger skal drive kinoen på stedet. Bygda håper nå på ro og orden i kinodriften - men inn kommer Wam og Vennerød.

Tretti stormfulle år med Kristiansen som høvding over filmtilbudet i Ås er slutt. Ordfører Johan Alnes vil oppnå ro og orden ved å bevilge en halv million til opppussing av kinoen. For så å la Wam og Vennerød, de eneste i norsk filmbransje med like sterkt rykte som Kristiansen, overta ansvaret for den.

Wam og Vennerød eier selskapet Parkteatret AS, som driver kino i Moss og Horten, og har satt oppussing som en betingelse for å drive Ås kino uten støtte fra kommunen.

Omstridt

Dette har Kristiansen nå drevet lobbyvirksomhet for i Ås, for slik redder han sitt eget ettermæle: kinoen blir ikke nedlagt på grunn av hans eget vanstyre.

Terje Kristiansen har vært en omstridt person i Ås siden har startet sin karriere som kultursekretær - med ansvar for kinoen - for tretti år siden. Hans farvel med kommunen er også omstridt, han har nemlig kommet i en innbitt konflikt med rådmann Brynhild Hovde.

Hovde mener kommunen har sagt opp avtalen Kristiansen har om drift av kinoen. Kristiansen mener oppsigelsen bare gjelder kommunens driftsstøtte på 350000 kroner i året, men at han fortsatt har retten til å vise film.

Derfor viser han nå - uten driftsstøtte og gratis for publikum - «Løperjenten», «Høvdingen», «Måker» og «Hud» og andre filmer som han selv har laget eller har rettighetene til.

Dårlig rykte

Det var for øvrig fire som så «Høvdingen» forrige torsdag og fire som så «Måker» mandag.

- Det er nok fristende å ha det moro med disse tallene. Men det var 35 som så «Høvdingen» fredag og 60 som så den søndag, sier Kristiansen.

Han mener det er den slags tull med tall i pressen som framfor noe har gitt ham et - fullstendig ufortjent, selvsagt - rykte som millionær på filmstøtte. Det kan han leve med, men at han var den som tok livet av kinoen på Ås, det er verre.

- Jeg vil fortsette å vise gratis film så lenge det er nødvendig. Helt til kommunen har vedtatt en oppussing av kinoen, sier Kristiansen.

Det var etter at han flyttet til Oslo - med permisjon fra kultursjefjobben, men en privat avtale om fortsatt å drive kinoen - at Kristiansen mistet grepet om Ås kino.

Dårlig idé

- Det var en dårlig idé å drive kinoen som en énmannsbedrift med venstrehånda fra Oslo, sier Kristiansen.

Den raste nedover på besøksstatistikken, kommunepolitikerne og publikum raste også - men alt dette er ordfører Alnes villig til å tilgi nå.

- Vi har mye å takke Terje for. Det var han som startet Ås kino, og det er han som har sørget for at den fortsatt er i drift, sier ordføreren.

  • I håp om å kunne røyke fredspipe med høvdingen i morgen.
SISTE LUNSJ MED HØVDINGEN: Terje Kristiansen tar farvel med helse- og sosialsjef Berit Dahlgren og personalsjef Wenche Vedhugnes i Ås kommune.Foto: TOR ARNE DALSNES