Høvdinger som holder

Da The Big Chief Jazzband lot det sive ut at 50-årsjubileet skulle feires med festkonsert i dag, ble Oslo Konserthus utsolgt før konserten var annonsert.

Ny konsert lørdag ble kunngjort. For to dager siden var det så vidt et par ledige benkerader igjen. Snakket noen om varemerkelojalitet?

  • Det er ikke sant at de dixieland-muntre musikantene i Big Chief alltid har vært der.
Faktisk ble ikke bandet sjøsatt før under vinter-OL i Oslo i 1952, men fartstid gjennom mer enn halve jazzhistorien er ikke verst, det heller. I dagens besetning er to fra originalbesetningen fortsatt med, trompeter Eivind H. Solberg og bassist Bjørn Pedersen, og av de 22 musikerne som har vært innom, lever 20. Å spille Big Chiefs miks av New Orleans-jazz og blues later med andre ord til å være befordrende for både sinnets munterhet og legemets holdbarhet.
  • Big Chiefs navn er uløselig knyttet til The Big Chief Jazzclub i Oslo, hangout-sted for jazzinteresserte fra 1953.
«Chief'en» fikk mer enn 10000 medlemmer, og mange av dem fulgte bandet da det ble tilnærmet husband på Metropol i 1960 og Down Town Key Club i 1965. Derimot var bare noen få av dem til stede da Big Chief i 1995 ble det første jazzbandet i verden som fikk holde konsert på Den kinesiske mur, og det er heller ikke så mange nordmenn som har hørt dem på de mange spillejobbene i Singapore, Kuwait, Sør-Korea, Malaysia og Indonesia. Big Chief ble for øvrig raskt internasjonalt kjent, og har sin plass i The New Grove Dictionary of Jazz, den jazzleksikalske bibel par excellence.
  • Kongefamilien har gjennom mange år vært blant orkesterets oppdragsgivere, og selv i jazzens fødeby, New Orleans, er «verdens varigste band» høyt verdsatt.
I 1989 ble bandet æresborgere av byen etter flere konserter der, og i april fyker sekstetten over til The Big Easy igjen for å spille ved French Quarter-jazzfestivalen. Betegnende nok skjer det foran Louis Armstrong-monumentet i parken som bærer hans navn.
  • Men først skal det altså konserteres i Oslo,
med internasjonale gjester som Joe Muryani (klarinettist i Armstrongs siste grupper), Bent Persson, Theis Jensen og Ulf Johansson på scenen - selvsagt i et program som hyller nettopp den store Louis. Måtte bandet være liv laga i minst 50 år til.