Hove-fyll for 23 millioner kroner

- Veldig lett å få tak i alkohol, sier 16-åring.

DAGENS FØRSTE PÅ HOVE: Torger Solheim (18) skåler i svensk øl utenfor teltet. Bak kjølekassene for drikke sitter fra venstre: Petter Cindahl (18) og Per-Henrik Aaberg (20). Alle fra Moss. Foto: Eivind Kristensen
DAGENS FØRSTE PÅ HOVE: Torger Solheim (18) skåler i svensk øl utenfor teltet. Bak kjølekassene for drikke sitter fra venstre: Petter Cindahl (18) og Per-Henrik Aaberg (20). Alle fra Moss. Foto: Eivind Kristensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| TROMØY (Dagbladet): Lurer du på hvor mye poden drikker for under Hovefestivalen? Agderforskning i Kristiansand mener de har svaret. I fjor ble det i løpet av festivalen konsumert alkohol for 23 millioner kroner.

Dagbladet møtte fire gutter i begynnelsen av 20-årene fra Moss på campingplassen. Bak et lite berg av øl åpnet de sin første boks klokka halv ett i dag.

- Vi drikker nok et brett med øl (24 bokser) hver om dagen, slår Torger Solheim (18) fast.

Fulle 16-åringer
I fjor ble det medieoppstyr på grunn av fulle folk tidlig i tenårene både inne på festivalområdet og på campingen. Heller ikke i år har Hovefestivalen sluppet unna de kritiske oppslagene.  

- Det ser ut som om det er blitt mer drikking blant de yngre. Vi får ta en evaluering av det hele til høsten. Det skal jo ikke være sånn, sier festivalen ansikt utad, bookingansvarlig Toffen Gunnufsen til Fædrelandsvennen.

Alle som skal kjøpe alkohol inne på festivalen får et bånd rundt håndleddet som bevis på at de er over 18 år. Men systemet er langt i fra vanntett, og en 16-åring Dagbladet snakket med viste stolt fram sitt skjenkebånd.

- Jeg har fått det av min eldre bror. Men uansett hva festivalen gjør, så får du tak i alkohol. Det er så mange gavmilde folk på campen, sier han.

Skjerpet systemene
Hovefestivalens daglige leder, Ian Donaldson, sier til Dagbladet at de tok fjorårets kritikk på alvor, og skjerpet sine systemer for øl-salg. Blant annet må personene som deler ut skjenkebånd i år, selv være over 18 år. Blir du tatt med falsk legetimasjon, blir du automatisk overlatt til politiet.

- Vi har bedre kontroll i år, men 16-åringene vil alltid få tak i alkohol. Det klarte jeg da jeg var 16 og det gjorde sikkert du også, sier Donaldson.

Ifølge Agderposten er 31 personer tatt med falsk ID så langt på festivalen. Til sammenlikning er 27 personer tatt for  narkotikaovertredelser på Hove denne uka. 

Halvparten medbrakt
Agderforskning har sett på de økonomiske ringvirkningene av festivalen i fjor. Dette utgjør totalt 106 millioner kroner. Drøyt halvparten av alkoholomsetningen, 13 millioner kroner, tilfaller festivalen.

- Hvis vi selger øl for så mye, blir jeg veldig fornøyd, sier daglig leder Ian Donaldson, som stiller seg noe tvilende til tallene fra Agderforskning.  

TOMGODS: Rundt halvparten av alkoholen som drikkes på Hovefestivalen er medbrakt.
TOMGODS: Rundt halvparten av alkoholen som drikkes på Hovefestivalen er medbrakt. Vis mer

Ifølge undersøkelsen er alkohol for 10 millioner kroner medbrakt. Dette fordeles på rundt 20 000 publikummere.  

- Det er ikke tvil om at Hovefestivalen kunne ha omsatt mer øl, men samtidig er omsetningen i butikker utenfor festivalen med på å gjøre lokalsamfunnet med postivt innstilt til Hove, sier Line Førre Grønstad i Agderforskning til Dagbladet.

Gutta fra Moss, som Dagbladet traff på campingen, hadde vært en harrytur til Sverige for å hamstre øl før de kjørte til Tromøy. Utover i uka har de vært flere ganger på butikkene inne i Arendal for å kjøpe mer.

- Det er nesten dobbelt så dyrt å kjøpe grillmat og øl på butikken her på Hove, klager Per-Henrik Aaberg (20).
 

KJØLELAGER: Privat øl til kjøling på festivalcampingen. Hver dag står vel 200 slike poser i containeren.
KJØLELAGER: Privat øl til kjøling på festivalcampingen. Hver dag står vel 200 slike poser i containeren. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer