Hove har lært

Det var sikkert en del ting du irriterte deg grønn over på Hove i fjor. Hva har ledelsen gjort for å ordne opp?

MØKKAVÆR: Hove har vært uheldige med været tidligere år. I år ser det ut som om solen kommer til å skinne. Foto: Lars Evivind Bones
MØKKAVÆR: Hove har vært uheldige med været tidligere år. I år ser det ut som om solen kommer til å skinne. Foto: Lars Evivind BonesVis mer

||| I dag sparkes Hovefestivalen i gang. Dagbladet har (engangs) grillet festivalkoordinator Ian Donaldson for å finne ut om festivalen har lært av fjorårets mange frustrerende feil.

1. Køene
Spesielt minibanken og kolonialen skapte frustrasjon i fjor, da folk risikerte å vente en time for å handle mat eller ta ut penger til den neste halvliteren.

— Vi har lansert noe som aldri er blitt prøvd i så stor skala før: et kontantfritt system der alle besøkende får hvert sitt kort og fyller på penger fra en av våre 40 ladestasjoner, sier Donaldson.

Cashless-systemet brukes over alt der man bruker penger på festivalen, fra ølkiosk til kolonialen, og vil ifølge ledelsen føre til drastisk reduserte køtider. Salgsstedene tar verken imot kontanter eller kredittkort. Ubrukte penger på Cashless-kortet refunderes før man forlater Tromøya.

— Selv er jeg veldig fornøyd etter å ha prøvd ut systemet. Jeg kjøpte meg en is med kortet mitt i dag, sier Donaldson optimistisk.

— I fjor var inngangspartiet et kaos, med egne køer for akkreditering, for å løse inn billett, for å få campbillett og for å endelig komme seg inn.

— Der er jeg helt enig, det var mange og lange køer i fjor, og vi har sett bilder av området og redesignet det. Vi får også en erfaren billettadministrator flydd inn fra England for at alt skal gå glattere, forsikrer Donaldson.

2. Transporten
Også køene for å komme seg til og fra Arendal sentrum var en tålmodighetsprøve.

— I år er det en egen vei der publikum ankommer med biler, sånn at privatbilene ikke kommer i veien for kollektivtransporten, sier Ian Donaldson, og påpeker at Hove oppfordrer folk til å reise kollektivt.

Kollektivruta er fortsatt slik at man tar buss til Arendal, ferje til Tromøy og shuttlebuss til Hove.

— Folk kan risikere å måtte stå i noe kø til ferja også i år. Bussene og ferjene kan bare ta så og så mange folk. Men det er en konstant roterende shuttle.

— Det har det jo vært tidligere også. Har kapasiteten økt?

— Jeg er ikke sikker på om kapasiteten har økt, men vi har basert antall busser på antall festivalgjengere som ankommer med ferjene, svarer Donaldson.

3. Sanitære forhold
Aftenposten-journalist Helle Skjervold skrev etter Hove 08: «Doene er tette, dopapiret tok slutt i begynnelsen av uka, dusjen er iskald», og konkluderte at «På festival vil jeg faktisk heller ha dopapir enn samtidskunst. Spesielt den femte dagen».

— Vi har sett på planene fra i fjor. Det som gikk dårlig skal vi forbedre, og det som gikk bra skal vi også forbedre. Vi har en gruppe som konstant fyller på dopapir og fikser feil, sier Donaldson om det sanitære.

Ettersom dusjanleggene er i Hove-leirens bygninger, og varmtvannskapasiteten er den samme som i fjor, må publikum belage seg på kalde dusjer også i år.

4. De farlige gulvene
I fjor måtte The Ting Tings avlyse konserten i Teltet etter noen få låter, fordi gulvet i Teltscenen bristet.

— Er gulvet blitt bedret?

— Nei. Det er ikke blitt bedret, det er blitt fjernet, sier Donaldson, og utdyper at grunnlaget nå er jevnet ut sånn at det ikke er nødvendig med opphøyet gulv i Teltet.

— Men gulvet sviktet også i restaurant- og nattklubbstedet Flekken. Er også dette fjernet?

— Nei, Flekken ligger midt inne i skauen, så vi trenger opphøyet gulv. I fjor bristet det fordi folk dansa inne i spiseteltet, og det blir forbudt i år. Men teltet stenger når restauranten gjøres om til utendørs nattklubb, så folk får heller danse på marka, formaner Donaldson.

5. Grillene
Under slagordet «La menneskehetens verste oppfinnelse ligge igjen i byen», har Hovefestivalen innført totalforbud mot engangsgriller. Men i fjor var det et stor manko på grillsteder. Ifølge koordinatoren er antallet griller økt dramatisk i år.

Apropos grilling, virker Ian lettet da Dagbladets kritiske tabbeliste tar slutt. Torsdag vet vi om realiteten forsvarer optimismen.

— Jeg håper du får en fin festival, så slipper vi denne samtalen neste år, sier Ian og ler.

KØ-TILTAK: Hove-ledelsen lover nye tiltak for å unngå lange køer på festivalen i år. Foto: Lars Eivind Bones
KØ-TILTAK: Hove-ledelsen lover nye tiltak for å unngå lange køer på festivalen i år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer