SØLETE MORO: Hovefestivalen solgte bra med billetter, til tross for varierende vær. Så hvorfor gikk festivalen likevel med så enormt underskudd?, spør de andre norske festivalene. Her Per Kristian Fosse (17) under festivalen i 2007. FOTO: LARS EIVIND BONES
SØLETE MORO: Hovefestivalen solgte bra med billetter, til tross for varierende vær. Så hvorfor gikk festivalen likevel med så enormt underskudd?, spør de andre norske festivalene. Her Per Kristian Fosse (17) under festivalen i 2007. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

- Hove-konkursen lukter ren svindel

Festivalkolleger slakter Toffen & co.

(Dagbladet.no): På to år klarte Hovefestivalen å pådra seg 15 millioner kroner i gjeld, og i desember gikk den konkurs.

Nå har den samme ledelsen, ved Toffen Gunnufsen og Morten Sandberg, startet opp et nytt selskap under ledelse av briten Melvin Benn. Disse skal arrangere ny festival til sommeren.

Det provoserer mange av de konkurrerende festivalene i Norge, som har fått nok av det de oppfatter som uansvarlig drift og spinnvill pengebruk på Sørlandet.

- Jeg merker jeg blir voldsomt provosert av at det skal være mulig å kaste bort millioner av kroner, la være å betale regningene, for deretter å bare starte opp på nytt som om ingenting har skjedd, sier Robert Dyrnes i Buktafestivalen til Dagbladet.

- Hove-konkursen lukter ren svindel, mener Behnam Farazollahi fra Slottsfjellfestivalen.

Les også: Hove: - Skuffende og trist

- Underlig underskudd
Festivalene har ikke for vane å kritisere hverandre offentlig, men prosjektet Hovefestivalen har lenge virket provoserende på mange arrangører i Norge. Flere av dem oppfatter at Hove-konkursen har ødelagt for de andre festivalene, ved å gi dem et dårlig rykte hos sponsorer og leverandører.

Konkurrentene undrer seg også over hvor alle millionene ble av.

- Jeg synes det er underlig at en festival som har solgt så mye billetter som Hove gjorde, samtidig gikk med såpass stort underskudd, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen til Dagladet.

Buktafestivalen hevder Hove systematisk bød over markedspris for artister, i et forsøk på å utkonkurrere Quart og etablere seg som en nummer én-festival. De mener bookingsjef Toffen Gunnufsen bød 20 til 40 prosent over markedspris for mange av artistene han hentet inn.

- Hove brukte penger de ikke hadde, og ga faen i regningene. Målet var å knekke Quart, men i tillegg klarte de å knekke seg selv og samtidig presse prisene i været for alle andre, sier festivalsjef Robert Dyrnes.

Kunne kastet tusenlappene
Tidligere denne uka presenterte bostyrer Pål Christensen lista over kreditorer etter Hove-konkursen. Denne teller 69 privatpersoner og bedrifter — fra taxiregninger til øl, hoteller, Bellona og Tono.

Men ingen artister eller bookingagenter er blant kreditorene.

- Da vi så lista over kreditorer stusset vi over fraværet av punkter som handlet om festivalinnhold, artister og artistrelaterte utgifter. Det syntes vi var pussig, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen til Dagbladet.

Behnam Farazollahi sier det enda klarere, og tror Hove-ledelsen allerede i sommer så at det kom til å gå mot konkurs. Da gjaldt det å betale dem det var avgjørende å ha et godt forhold til først.

- Toffen er jo smart, og innså garantert at det kom til å være over og ut for alltid om de ikke betalte bookingagenter og band. Det var imidlertid ikke så farlig med alle småleverandørene, sier Farazollahi.

Både Farazollahi og Dyrnes mener Arendal kommune, som har støttet Hove med flere millioner kroner, har vært naive.

- Jeg ville vært kjempeprovosert hvis jeg var innbygger i Arendal. Kommunen kunne like gjerne stått på brygga og kastet tusenlapper i havet, sier Dyrnes.

FÅR KRITIKK: Tidligere styreleder Morten Sandberg og bookingsjef Toffen Gunnufsen, som begge skal være med når festivalen arrangeres igjen til sommeren. 
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
FÅR KRITIKK: Tidligere styreleder Morten Sandberg og bookingsjef Toffen Gunnufsen, som begge skal være med når festivalen arrangeres igjen til sommeren. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX . Vis mer

Les også: Hove: - Skuffende og trist