Hovedkunstverket er søkk borte

Stor, gul smileballong fløy sin vei fra Hove.

SMILTE TIL HOVE: Men nå er Bjørn Bjarres kunstinstallasjon på det sentrale festivaltorget søkk borte. Foto: LARS EIVIND BONES
SMILTE TIL HOVE: Men nå er Bjørn Bjarres kunstinstallasjon på det sentrale festivaltorget søkk borte. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

|||TROMØYA (Dagbladet): Hovefestivalen har et omfattende kunstprogram med en rekke installasjoner rundt omkring på festivalområdet.

Men i natt forsvant det mest sentrale kunstverket av dem alle: En stor, gul og heliumsfylt «smiley» som er laget av den etablerte kunstneren og tegneserieskaperen Bjørn Bjarre.

- Flere publikummere observerte at ballongen fløy sin vei i ett-tiden i natt. Vi vet ikke om den har løsnet av seg selv, eller om det er noen som har løsnet den, sier seksjonsleder for kultur og atmosfære på Hovefestivalen, Kari Skippervold.

Kunstneren purret på vaktholdet
Ballongen var festet i en karabinkrok til en vaier midt på det store, sentrale torget mellom scenene og handlegata på festivalområdet.

Nederst var det en tre meter høy metallstang. Ifølge kunstneren selv ga han Hove-ledelsen flere ganger i går beskjed om å skjerpe vaktholdet rundt kunstverket, etter at han observerte at festivalgjengere forsøkte å klatre opp metallstanga .

- Jeg var litt irritert fordi vaktholdet ikke fungerte. Slik jeg ser det kan ikke ballongen ha slitt seg løs. Siden linen er intakt må noen ha dratt den ned og hugget av kroken, mener Bjørn Bjarre.

Skippervold vil ikke si hvor mye festivalen har betalt for kunstverket, men bekrefter at det er en av de mest sentrale verkene på årets kunstprogram.

Politiet har nok annet å gjøre
- Det er viktig for oss å få kunstverket tilbake, og vi håper på tips om hvor det kan ha tatt ferden. Men vi innser at den kan ha reist langt og at vi kanskje aldri ser den igjen, sier hun.

Bjarre mener ballongen trolig har sprukket etter å ha nådd en viss høyde - dersom den fløy sin vei.

- Det går også rykter om at noen har tatt den ned og har den et sted på campen. Så det er en del motstridende informasjon, sier kunstneren.

Ballongen er så stor at den kan representere en fare for luftfarten dersom den har flydd sin vei. Derfor ble politiet informert om at den var borte så snart festivalledelsen ble klar over det i dag. Politiet etterforsker imidlertid ikke saken.

- Det gjør vi ikke før det kommer en anmeldelse. Vi har nok annet å gjøre, sier politisjef Jan Sverre Krogstad i Arendal til Dagbladet.