PÅ KRIMFESTIVALEN: Den engelske forfatteren Tom Rob Smith (33) har vært en av gjestene under Krimfestivalen i Oslo, som ble avsluttet i går. Etter sin Russland-trilogi er han i gang med en psykologisk thriller. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PÅ KRIMFESTIVALEN: Den engelske forfatteren Tom Rob Smith (33) har vært en av gjestene under Krimfestivalen i Oslo, som ble avsluttet i går. Etter sin Russland-trilogi er han i gang med en psykologisk thriller. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Hovedpersonens virkelige motstykke kan ha drept 70 mennesker i Russland

- Men den virkelige morderen i boka er staten, sier Tom Rob Smith.

(Dagbladet:) - Jeg er glad for at «Barn 44» endelig blir film. For et par år siden trodde jeg prosjektet skulle koke bort i kålen på grunn av manglende finansiering. Nå er alt klart. Opptakene starter i mai, blant annet i Budapest, som passer perfekt til de hverdagslige og fattige omgivelsene handlingen i boka foregår i.

Tom Rob Smith er overrasket over at ikke flere filmskapere lager historiske filmer fra russiske miljøer og fra epoken før Sovjetunionens sammenbrudd.

Nye sannheter - Den innbyr til fantastiske scener, med landskap som virkelig fyller lerretet. Mitt håp er at «Barn 44» blir den første av tre filmer. Ifjor ble boka også utgitt i Russland, og man kan jo håpe at også filmen vil vekke interesse. Kriminallitteratur som skildrer tida fra den russiske revolusjonen til oppløsningen av Sovjetunionen etter 1989 hører til sjeldenhetene. Det merkelige er at det skulle en brite til å for å åpne epoken for spenningslitteratur.

- Jeg har alltid vært opptatt av russiske historie og av totalitære regimer, sier Smith.

- Joseph Stalin kunne rett og slett bestemme at det ikke fantes kriminalitet under kommunismen. Da er det ikke så rart at det ikke blir skrevet krim. En diktator kan rett og slett skrive om reglene og skape nye sannheter.

Fiktive forbrytelser - Diktatoren blir på en måte en slags dikter?
- Stalin kunne bestemme hva som var virkelig og hva som ikke var det. Det er dessuten merkverdig hvordan Stalin, i likhet med enkelte andre tyranner, var interessert i kunstnere og gjerne omga seg med dem. Kanskje er slike folk fascinert av mennesker som skaper noe av ingenting. Min politimann har fungert i dette samfunnet. Han er blitt dekorert i tjenesten fordi han har arrestert fiktive forbrytere, folk som ikke har gjort noe galt. Jeg har forsøkt å undersøke hva som skjer med ham når han plutselig får en ekte forbrytelse i fanget.

Kjent massemorder - Du har bygd «Barn 44» på tilfellet Andrej Chikatilo (1936-1994), også kalt «slakteren fra Rostov», som ble dømt for drap på 52 kvinner og barn?
- En forferdelig historie, som jeg kom over mens jeg skrev et filmmanus basert på en science fiction-roman om hvordan forbrytere kan forbedres på kunstig vis. I den forbindelsen begynte jeg å studere kjente historier om massemordere. Jeg kom over saken med Chikatilo og tenkte at den var aldeles utrolig. Slik kom jeg i gang med romanen. Det interessante med historien er ikke morderen, men hvordan saken bidrar til å belyse ei tid full av løgner. Samfunnets reaksjon er tema for romanen. Morderen er bare skjelettet storyen kan henges på. Han drepte kanskje opptil 70 mennesker. Den virkelige morderen i boka, er staten, som drepte millioner i samme epoke.

Etiske konflikter - Du skildrer også hvordan samfunnet stiller mennesker på moralske prøver?
- Jeg er ikke opptatt av å dømme noen fra min posisjon ved skrivebordet i et trygt land. Men jeg har forsøkt å tenke meg hvordan jeg selv ville oppført meg dersom jeg var blitt stilt overfor de konfliktene politimannen Leo Demidov kommer opp i. Han er fanget i et politisk system som nekter å åpne for sannheten. I de to neste bøkene varieres dette temaet i seinere faser av den sovjetiske historien. Leo må beslutte om de kommunistiske idealene kan rettferdiggjøre hans handlinger som politimann. Å følge ham i denne prosessen har vært ytterst fascinerende.

TRILOGI: De tre første bøkene til Tom Rob Smith danner en trilogi med handling fra Sovjetunionen. Med utgivelsen av «Agent 6» foreligger alle tre bøkene på norsk.
TRILOGI: De tre første bøkene til Tom Rob Smith danner en trilogi med handling fra Sovjetunionen. Med utgivelsen av «Agent 6» foreligger alle tre bøkene på norsk. Vis mer