DEBATT

Debatt: Nav

Hovedproblemet med Nav er ikke unge slabbedasker som urettmessig hever trygd

Det er lett å overse viktigheten av å bli sett og forstått.

LAVE SATSER: Minstesatsene i Nav er allerede hårreisende lave, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
LAVE SATSER: Minstesatsene i Nav er allerede hårreisende lave, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stadig vekk tar noen til ordet for at Nav-stønader bør reduseres. Men det er neppe rett grep. Hvorfor? Hovedproblemet med Nav er ikke unge slabbedasker som urettmessig hever trygd. De finnes, ja, men er ikke alle enig i at yrkesfør ungdom skal jobbe og ikke «nave»?

Et desto større problem er alle de menneskene som ikke får den hjelp de har behov og krav på i dette systemet. Reduserer man satsene slik noen mener man bør, rammes disse hjelpetrengende ytterligere. Minstesatsene er allerede hårreisende lave. Det går på verdigheten løs. Det er dyrt å leve i Norge. Det er også ofte store sykdomsutgifter knyttet til helseplager.

For noen år tilbake var det alenemødre som var ansett som samfunnsfiende nr.1, og som liksom levde fett på trygdeytelser og satt bekymringsløst på kafe hele dagen. Nå er det mennesker med Nav-stønad som ifølge noen har det så altfor godt. Og man ser helt bort ifra at dette i hovedsak handler om enkeltskjebner i en ofte svært krevende livssituasjon.

Og ikke bare handler debatten om Nav om økonomiske ytelser. Det er lett å overse viktigheten av å bli sett og forstått. Utallige er historiener om mennesker som møter en kald skulder i møte med Nav-byråkratiet. Og som har nok byrder fra før med, sykdom og problemer av ymse slag.

Det snakkes lite om hva udugelig saksbehandling koster samfunnet og den enkelte. Desto lettere er det å snu ting på hodet å gjøre syke mennesker avhengig av Nav, til skyteskiver. Krav til yteevne bør i større grad rettes til Nav selv – i forhold til tidsbruk, kompetanse og håndheving av Forvaltningsloven. Hvorfor er det så vanskelig forbedre dette systemet, som tross alt skal være selve «sikkerhetsnettet» i vårt velferdssamfunn?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer