Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedstaden har vekstproblemer

Hvorfor sakker Oslo akterut?

IKKE NOK: Oslo vokser, men holder ikke tritt likevel.  Foto. Cornelius Poppe / NTB Scanpix
IKKE NOK: Oslo vokser, men holder ikke tritt likevel. Foto. Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Storbyregionene er Norges vekstmotorer. Unntaket er Oslo-regionen, der man sliter med for lav sysselsettingsvekst. Regionen har heller ikke særlig høy produktivitetsvekst. Hva er årsaken til det?

I følge Jens Stoltenberg og FNs klimakommisjon er det urbaniseringen som skal redde verden, fordi samfunnet organiseres mer effektivt i byer og derfor reduserer klimautslippene. Men det stopper ikke der. Finansminister Siv Jensen har nedsatt en produktivitetskommisjon og urbaniseringen er et fokusområde for utvalget, fordi dette antas å være en viktig kilde til produktivitetsvekst i Norge.

Det er godt kjent at Norge gradvis urbaniseres men utover dette har vi lite kunnskap om hvordan urbaniseringen påvirker verdiskapingen i Norge. I et nytt forskningsprosjekt for KS-storby fastslår vi at storbyregionene er Norges vekstmotorer, men at ikke alle storbyregionen klarer å gi motoren nok drivstoff. Oslo-regionen sliter med å skape nok verdiskapingsvekst, mens storbyregioner med mye olje og gass-relatert næringsliv kan vise til en imponerende utvikling de siste ti årene. Oslo-regionen har et problem som må løses. Befolkningen vokser raskere enn sysselsettingen, og slik kan det ikke fortsette uten at det går utover velstanden på sikt.

Vårt verdiskapingsmål summerer opp all den merverdi som skapes i bedrifter og organisasjoner i en region. Vi er opptatt av hvor store verdier som skapes per innbygger i regionen, for dette målet sier noe om velferdsnivået til de som bor der. Verdiskapingen øker, enten ved at det blir flere i arbeid, eller at de som arbeider blir mer produktive. Blir det flere innbyggere, så må det skapes mer for å livnære hver og en av dem.

Rapporten viser med stor tydelighet at den viktigste kilden til verdiskapingsvekst i storbyregionene er produktivitetsveksten. Det er hvor mye mer som skapes av hver arbeidstaker som avgjør veksten. Det er den høye produktivitetsveksten i Stavanger-regionen, Bergensregionen og Trondheimsregionen som gjør dem til vekstmotorer for landet. I Kristiansandsregionen og til en viss grad Tromsø-regionen drives veksten i større grad av at antall sysselsatte vokser fortere enn antall innbyggere. Yrkesdeltakelsen øker med andre ord over tid og skaper rom for større verdier.

Fordi Oslo-regionen hverken kan vise til høy produktivtetsvekst eller høy vekst i antall sysselsatte, sakker hovedstadsregionen akterut. Regionens verdiskaping (per innbygger) vokser faktisk saktere enn de delene av landet som ikke er del av en storbyregion. Med denne typen utvikling går man fort fra å være landets rikeste region til å bli en middelmådighet i nasjonal sammenheng.

Hva er så kilden til Oslo-regionens problem og de andre storbyregionenes suksess de siste ti årene? For å besvare dette spørsmålet har vi delt opp økonomien i storbyregionene i fire sektorer: Privat næringsliv som eksporterer ut av regionen, lokalt privat næringsliv, statlig virksomhet og kommunal virksomhet. Dersom en region skal kunne vokse raskere per innbygger enn andre regioner, må den klare å eksportere mer varer og tjenester ut av regionen. Byer som Kristiansand, Stavanger og Trondheim har klart dette.

Det handler i stor grad om offshore leverandørindustri og sykehus, men også mye annet. I Oslo- og Tromsøregionen er økningen i verdiskapingen fra eksport lavere. Veksten i disse regionene hviler i større grad på vekst i lokalmarkedet og det gir ikke like stort vekstpotensial.

Skal Oslo-regionen klare å opprettholde sin rolle som sentrum for verdiskapingsvekst her i landet, tror vi det er nødvendig at en enda større del av næringslivet retter blikket mot eksportrettet aktivitet. Dette rådet gjelder også Tromsø-regionen. Det er i den eksportrettede aktiviteten at regionens fremtidspotensial ligger. Det har de andre storbyregionene allerede innsett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling