Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hovedverk om Copernicus er omsider oversatt til norsk

Wandrups utvalgte: I morgen presenteres det på Nasjonalbiblioteket.

NYSKAPER: Nikolaus Kopernikus er en av de mest betydelige skikkelsene i historien. Nå er boka "Copernicus, skaperen av en ny himmel" (1937) av Jeremi Wasiutynski oversatt til norsk.
NYSKAPER: Nikolaus Kopernikus er en av de mest betydelige skikkelsene i historien. Nå er boka "Copernicus, skaperen av en ny himmel" (1937) av Jeremi Wasiutynski oversatt til norsk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Hovedverk om Copernicus er omsider oversatt til norsk

BOK: Som tenåring arvet jeg etter en gammel tante et forunderlig verk i tre bind. Det het «Verden og geniet, fra solsystemets dannelse til i dag». Forfatteren var Jeremi Wasiutynski. Bøkene var en slags universalport til verden og historien. De inneholdt kapitler om utvalgte enkeltindivider som poeten Arthur Rimbaud, svindleren Cagliostro og flere andre, men rommet også kapitler om kosmos, astronomi, dinosaurer og klodens utvikling.

Wasiutynski (1907-2005) var en polsk astrofysiker. I 1937 utga han verket «Copernicus, skaperen av en ny himmel». Den ble samme år kåret til årets bok i Polen. Straks etterpå dro Wasiutynski til Norge. På grunn av utviklingen i Europa og utbruddet av andre verdenskrig reiste han ikke tilbake. Etter krigen ble han norsk statsborger. Han utga flere bøker, seinest «Det kosmiske drama og drømmer om den kongelige vei på terskelen til en ny tid» i 1998. Mer om alt dette finner du på hjemmesida https://www.wasiutynski.com/.

Nå er boka om Copernicus (1473 - 1543) oversatt til norsk og utgitt av Klokkhammer Forlag. Gunnar Arneson står bak omsetningen av dette formidable arbeidet om livet og verket til en av de forskerne som har betydd mest for det moderne verdensbildet. Hans oppdagelse av den såkalte heliosentriske modellen ble utgangspunktet for moderne astronomi. Året 1543 blir gjerne kalt «den kopernikanske vending».

JEREMI Wasiutynski. Foto: Gro Jarto
JEREMI Wasiutynski. Foto: Gro Jarto Vis mer

Den rikt illustrerte boka tar opp i seg det som fins av kunnskap om Copernicus' liv samtidig som den er utformet av en forsker som har oversikt over den nye kunnskapen han tilførte vitenskapen. Boka er skrevet for «alminnelig opplyste lesere», skriver forfatteren, som med overskudd og fortellerglede formidler den utrolige historien om mannen som altså forklarte oss at jorda går rundt sola, ikke omvendt.

I morgen torsdag 25. januar presenterer Gunnar Arneson både Wasiutynski og Copernicus på Nasjonalbiblioteket fra klokka 13.00 til 15.00. Midt i blinken for de av oss som aldri får nok viten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!