Hovedverk om kunst og filosofi

Den som søker svar på tilværelsens antatt store gåter, og venter at filosofien er enda en terapeutisk instans, har ingenting å hente i et ruvende verk fra den filosofiske litteraturen som i høst er gitt ut på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Heller ikke den som har resignert på fornem maner, og søkt eksil i kunst og kultur, kan regne med støtte i «Estetisk teori». Det er et kritisk verk, det river ned forestillinger om det vakre som ly mot det instrumentelle samfunnet. Kunsten skal overskride, også det samfunn den springer ut av. «Estetisk teori» er ikke et estetiserende verk, det dyrker ikke kunsten, like lite som verkets forfatter, Adorno (1903- 69), dyrker filosofien som den i bestemte kretser mest avanserte og prestisjefylte fritidsbeskjeftigelse. «Estetisk teori» er ikke et verk man konverserer om på kafé.

Ikke ferdig

«Estetisk teori» ble første gang gitt ut i 1970, ett år etter at Adorno døde. Boka, som på norsk er på 657 rause og luftige sider, var ikke helt ferdig. I 1966 ga Adorno ut «Negative Dialektik», etter «Estetisk teori» planla han å skrive en moralfilosofi. Likevel passer den tradisjonelle inndelingen i sannhet, skjønnhet og godhet dårlig for Adornos filosofi. For han var de filosofiske disiplinene og temaene vevd sammen. Sannhet og herredømme er like hyppige begreper som kunstverk og litteratur, og arbeid og arbeidsdeling forekommer like ofte som kunstens autonomi i «Estetisk teori». Det forhindrer ikke, men borger for, at de klassiske estetiske temaene som det naturskjønne, det kunstskjønne, det heslige og det skjønne og kunst og samfunn, drøftes inngående. Verket er også en kritisk tolkning og videreføring av de estetiske teoriene til Kant og Hegel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer