GJØRMEBAD: Foto: LARS EIVIND BONES
GJØRMEBAD: Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

Hovefestivalen er konkurs

Knekt av milliongjeld.

(Dagbladet.no): Hove-festivalen er slått konkurs, melder Agderposten.

Dette ble avgjort av Aust-Agder tingrett i morges. Bookingsjef Toffen Gunnufsen, som ankom rettsmøtet alene på vegne av Hove, klarte ikke å overbevise dommeren om at det økonomiske grunnlaget for å fortsette var til stede.

Ifølge Agderposten godtok Toffen konkursbegjæringen, siden det ikke var penger eller andre midler igjen.

— Vi har tidligere sagt at vi skulle gå i overskudd etter tre år. Vi har først og fremst vært opptatt av å skape noe unikt, og vi har vært bevisste på at vi måtte satse de første årene. I etterpåklokskapens lys ser vi at dette har kostet for mye. Med finanskrisen fikk vi også en uforutsett faktor som gjorde at mye plutselig ble vanskeligere, opplyser styreformann Morten Sandberg i en fersk pressemelding.

Hadde milliongjeld
Trusselen om nedleggelse har hengt over hodene på Hove-sjefene siden Skatt Sør begjærte festivalen konkurs i begynnelsen av desember. Bakgrunnen for begjæringen var et krav på 1,3 millioner kroner i ubetalt moms.

Dette var en knapp måned etter at Arendal kommune hadde gått med på å gjøre fire millioner kroner i lån om til støtte. Forutsetningen for dette var at ulike leverandører skulle gå med på akkord, det vil si en redusert utbetaling.

Ifølge Hove gikk alle leverandørene med på dette, med unntak av Quart, som hadde en ubetalt regning på 16 000 kroner.

Ubetalt skatt var imidlertid ikke den eneste økonomiske bekymringen Hove har måttet hanskes med. Ifølge Fvn.no har festivalen gjeld og krav på til sammen ni millioner kroner.

I tillegg til leverandørgjeld og ubetalt moms dreier dette blant annet seg om artistskatt.

Kom ikke i mål
Hove hadde jobbet lenge med å få tak i nye investorer, og etter det Dagbladet.no erfarer var det blant annet samtaler med den store engelske arrangøren Festival Republic, som eier Glastonbury-, Leeds- og Reading-festivalene.

Men samtalene med den mulige investoren kom altså ikke i mål.

I en pressemelding bekrefter nå Hovefestivalen at det faktisk var Festival Republic de var i samtaler med.

— Dessverre ble prosessen mer tidkrevende og komplisert enn noen av oss hadde forutsett. Vi ble ikke ferdig i tide til dagens møte i skifteretten. Dette er beklagelig, ikke minst med tanke på alle leverandører, ansatte, politikere og andre støttespillere som har bidratt på veien mot å få dette på plass, sier Morten Sandberg.

I pressemeldingen kommer det fram at styret fortsatt har tro på at Festival Republic kan være interessert i å føre festivalen videre:

— Vi har gjort alt som stod i vår makt i denne vanskelige situasjonen. Dessverre strakk ikke tiden til. Nå er det opp til Festival Republic eller andre å avgjøre om historien om Hove skal fortsette. Vi føler et ansvar både for publikum og for leverandørene. Det viktigste nå er at festivalen lever videre i en eller annen form. Dersom Festival Republic skulle ønske å ta opp tråden etter oss, er det ingenting som ville glede oss mer.

Ifølge Fvn.no fortalte Toffen i retten at de hadde jobbet lenge med å skaffe penger, men at de ikke kom i mål med dette arbeidet.

Hovefestivalen AS eies av Toffen Music Solution AS og Topptur AS (Morten Sandberg og Nina Riibe).

AMBISIØS BOOKING: Bookingsjef Toffen Gunnufsen og booker Peer Osmundsvaag backstage i 2007. Foto: LARS EIVIND BONES
AMBISIØS BOOKING: Bookingsjef Toffen Gunnufsen og booker Peer Osmundsvaag backstage i 2007. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer